Trump trenca l'acord nuclear històric firmat amb Rússia fa més de 30 anys
El míssil que ha provocat la crisi entre els Estats Units i Rússia (Reuters)

Trump trenca l'acord nuclear històric firmat amb Rússia fa més de 30 anys

El mes de febrer, els EUA van donar 6 mesos a Rússia per rectificar, ara l'OTAN avala la tesi que tota la responsabilitat és de Moscou

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han abandonat un dels tractats nuclears històrics que van aplanar el camí cap al final de la guerra freda. A partir d'ara, ni Washington ni Moscou tenen cap restricció per fabricar míssils nuclears amb capacitat per arribar fins a 5.500 quilòmetres.

De fet, Washington ja ha anunciat que desenvoluparà un nou míssil terra-aire. En un comunicat, el Pentàgon ha explicat que ho fan com a resposta prudent a les accions russes.

Ela Estats Units han abandonat el tractat, però en donen la culpa a Rússia. Donald Trump al·lega que el nou míssil rus conegut amb el nom de 9M-729 té l'abast prohibit pel tractat, perquè té un abast que supera els 500 quilòmetres, prou per arribar a Varsòvia o Berlín. Moscou assegura que arriba només als 480 quilòmetres, però el Pentàgon no s'ho creu.

El tractat signat per Reagan i Gorbatxov prohibia els míssils atòmics de curt i mitjà abast. El mes de febrer van donar sis mesos a Rússia per rectificar.

 

 

El Kremlin va ratificar al juliol la suspensió de l'acord. La tesi que tota la responsabilitat és de Moscou l'ha avalat l'OTAN i l'ha repetit el secretari general, Jens Stoltenberg. Tot i així, Stoltenberg ha advertit que no vol una nova cursa d'armaments.

"No volem una nova cursa d'armes i no tenim la intenció de desplegar nous míssils nuclears terrestres a Europa."

 

Trump vol un nou pacte nuclear firmat tant amb Rússia com amb la Xina

Els Estats Units també asseguren que han abandonat el tractat perquè aspiren a un nou acord que sumi més potències nuclears, com ara la Xina. Pequín sempre s'ha negat a afegir-se a un acord d'aquestes característiques, però aquest divendres s'ha oposat frontalment a la retirada de Washington i ha acusat els nord-americans de practicar una política unilateral i de no assumir els compromisos internacionals.

Trump ha assegurat que tant Vladímir Putin com Xi Jinping estan disposats a negociar.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsVladímir Putin
Anar al contingut