Trump tensa més el conflicte i amenaça 52 objectius culturals i civils de l'Iran

Una amenaça que el president dels EUA diu que complirà si Teheran es venja de l'assassinat del general Soleimani

RedaccióActualitzat

Creix la tensió prebèl·lica entre els Estats Units i l'Iran després de l'assassinat del comandant Soleimani.

Donald Trump ha amenaçat d'atacar 52 objectius iranians, civils i culturals, si el règim dels aiatol·làs ataca béns o ciutadans nord-americans.

En diverses ciutats nord-americanes ja s'han fet les primeres manifestacions contra l'espectre d'una guerra amb l'Iran.

L'oposició i una part important de l'opinió pública veuen amb molt recel l'escalada de tensió i encara els fa més por que la crisi estigui en mans del president més erràtic i impulsiu que es recorda.

 

 

Lluny de desescalar el conflicte, com reclamen els aliats àrabs i europeus, i davant les amenaces de represàlies iranianes, Trump ha disparat aquest tuit:

"Que això serveixi d'AVÍS que si l'Iran ataca cap nord-americà o cap bé nord-americà, hem apuntat contra 52 llocs iranians (que representen els 52 ostatges nord-americans presos per l'Iran fa molts anys), alguns de molt destacats i importants per a l'Iran i la cultura iraniana, i aquests objectius i el mateix Iran SERAN ATACATS MOLT RÀPIDAMENT I MOLT FORT. Els EUA no volen més amenaces."

 

 

Bombardejar objectius civils i sobretot culturals és un crim de guerra més propi de jihadistes. Com sempre amb Trump, no se sap si l'amenaça és un bluf o parla seriosament, però és precisament la incongruència que durant tres anys ha mostrat amb l'Iran el que afegeix una capa extra d'imprevisibilitat al conflicte.

 

De moment, si el primer objectiu declarat amb l'assassinat de Soleimani era evitar una onada d'atacs contra soldats nord-americans, la realitat és que Washington no para d'enviar reforços i que els 70.000 soldats que té a l'Orient Mitjà viuen en alerta màxima, ja que Teheran ha avisat que la represàlia serà contra ells.

I si el segon objectiu era atemorir el règim i dividir els iranians, almenys per ara, la mort de Soleimani sembla haver-los unit, reforçat els sectors més radicals i haver-los omplert de raons per aconseguir la bomba atòmica com més aviat millor.

A cap dels dos bàndols els convé ni volen un conflicte obert, el problema és que només cal un petit error de càlcul d'una de les parts per submergir tota la regió en una guerra devastadora.

 

 

Les despulles de Soleimani ja han arribat a l'Iran

Paral·lelament, les despulles del comandant iranià Qasem Soleimani han arribat finalment a l'Iran després d'un periple per diverses ciutats de l'Iraq, on va ser assassinat divendres.

El fèretre ha estat rebut a la ciutat d'Ahvaz per una marea humana vestida de negre i donant-se cops al pit. Amb crits de "Mort a Amèrica!" començaven tres dies de cerimònies per tot el país en honor al seu màrtir.

Després, el cos del militar ha estat traslladat a Mashhad, la segona població més gran de l'Iran i una de les ciutats santes de l'islam. A la tarda arribarà a Teheran. Soleimani serà enterrat demà passat a la ciutat de Kerman, on va néixer.

ARXIVAT A:
Trump Pròxim Orient Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut