Washington

Trump tanca les portes dels EUA als ciutadans de Síria i de 6 països islàmics més

També afecta els ciutadans de Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran que ja disposen d'una "green card"

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha anunciat noves restriccions per vetar l'entrada de refugiats i immigrants als Estats Units.

Els EUA tancaran les portes als ciutadans de 7 països islàmics, entre ells Síria, l'Iraq o el Iemen. Donald Trump ho justifica com una mesura per lluitar contra el terrorisme. A més, suspèn el programa d'acollida de refugiats durant tres mesos per revisar el procediment d'entrada per evitar "l'entrada de radicals amb motivacions terroristes".

Les restriccions d'entrada als EUA també afecten els ciutadans d'aquests set països (Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran) que ja disposen d'una "green card" que els acredita com a residents habituals al país.

Les noves directrius en immigració del govern de Donald Trump també limiten a 50.000 el nombre de refugiats que poden acollir els Estats Units al llarg d'aquest any. És menys de la meitat del que estava previst.

Donald Trump converteix així la política d'asil en part de la seva estratègia antiterrorista. Trump ha fet aquest anunci al Pentàgon, envoltat de les màximes figures de l'estament militar, en un acte que ha servit per presentar el nou secretari de Defensa, James Mattis.

L'Iran respon amb la mateixa moneda

L'Iran ha decidit prohibir l'entrada als ciutadans nord-americans en resposta a la mesura dels Estats Units.

En un comunicat del ministeri d'afers estrangers iranià es qualifica d'un insult l'odre que ha firmat el president nord-americà, Donald Trump.

Primers afectats

Un grup de refugiats han estat detinguts avui mateix a la seva arribada als aeroports nord-americans, en aplicació de l'ordre firmada per Trump. És el cas de dos ciutadans iraquians que estan detinguts a l'aeroport JFK de Nova York. Un va treballar durant 10 anys per al govern dels EUA i l'altre tornava per visitar la seva famílía després col·laborar amb l'exèrcit nord-americà a l'Iraq. 

La mesura ja ha tingut les primeres conseqüències en altres països: a una família iraquiana amb dos fills se li ha impedit agafar un vol en direcció a Nova York que sortia del Caire. Els quatre membres de la família tenien bitllets d'un vol d'EgyptAir des de fa dies, però el nou decret de Donald Trump que prohibeix l'entrada als EUA als ciutadans de l'Iraq els ha impedit viatjar-hi. Segons la família, ja tenien els visats per entrar al país.

L'ACNUR, l'Agència per als Refugiats de l'ONU, ha demanat als Estats Units que mantinguin la "seva llarga tradició" de protegir les persones que fugen dels conflictes bèl·lics, però evita criticar de forma oberta la nova política de restricció d'entrada de refugiats i immigrants.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut