Trump suspèn el viatge a Dinamarca perquè es nega a vendre-li Groenlàndia

La classe política danesa qualifica d'"ofensa" la suspensió de la visita
Trump suspèn el viatge a Dinamarca perquè es nega a vendre-li Groenlàndia

Trump suspèn el viatge a Dinamarca perquè es nega a vendre-li Groenlàndia

La classe política danesa qualifica d'"ofensa" la suspensió de la visita
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trump
Donald Trump (Reuters)

Donald Trump ha demostrat amb escreix que no és amic del protocol, ni tan sols del més elemental. Però aquesta vegada l'objecte del desaire és una de les monarquies més antigues del món. A través de Twitter ha anunciat que cancel·la el seu primer viatge oficial a Dinamarca amb l'argument que la primera ministra del país, Mette Frederiksen, ha rebutjat parlar amb ell sobre la possible venda de l'illa de Groenlàndia.

 

 

Donald Trump i la primera dama, Melania Trump, tenien previst fer el seu primer viatge d'estat a Dinamarca a principis del setembre, convidats per la reina Margarida II.

 

Groenlàndia se'n burla

Trump ha admès aquesta setmana l'interès estratègic que tindria comprar Groenlàndia, una illa a tocar de l'Àrtic rica en recursos naturals i on els Estats Units tenen una base militar àeria. 

 

 

(Reuters)

 

Tot i no ser el primer president nord-americà a plantejar-se comprar l'illa, la idea va suscitar tota mena de burles a les xarxes socials, fins i tot les autoritats de Groenlàndia s'ho van prendre amb sentit de l'humor i van respondre que estaven oberts a tota mena de negocis però que no estaven en venda.

 

La classe política danesa ha qualificat d'"ofensa" la suspensió de la visita del president dels Estats Units. El govern socialdemòcrata no ha reaccionat de forma oficial, però els polítics dels principals partits han respost a l'anunci amb crítiques a Trump pel que consideren un insult al país, sobretot, a la reina Margarida II, que l'havia convidat formalment. La Casa Reial danesa s'ha limitat a respondre a través del seu portaveu que la notícia és una "sorpresa".

Pernille Skipper, portaveu de Llista Única, una de les forces que donen suport a l'executiu danès, considera que "Trump viu en un altre planeta. Autosuficient i irrespectuós". També Morten Østergaard, líder del Partit Social Liberal i aliat de la primera ministra danesa, creu que "la realitat supera la ficció".

L'exprimera ministra socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt pregunta si és una broma i afegeix en un tuit que tot plegat és "profundament ofensiu contra els groenlandesos i els danesos". 

L'oposició també s'ha mostrat molt crítica amb Trump. El vicepresident del Partit Liberal i exministre d'Exteriors, Kristian Jensen, ha parlat fins i tot de "crisi diplomàtica" i de la necessitat de reconduir la relació entre tots dos països. 

ARXIVAT A:
Estats Units Trump

VÍDEOS RELACIONATS