Trump carrega contra el Tribunal Penal Internacional (Reuters)
Trump carrega contra el Tribunal Penal Internacional (Reuters)
Washington

Trump sancionarà el Tribunal Penal Internacional si investiga els EUA o Israel

Aquest tribunal que jutja crims contra la humanitat ja ha afirmat que continuarà treballant de manera "independent" i "imparcial"

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha començat una ofensiva aferrissada contra el Tribunal Penal Internacional (TPI), creat fa vint anys per jutjar els crims més greus contra la humanitat. Washington adverteix els jutges de la Haia que si fan qualsevol investigació contra els Estats Units o Israel, els sancionarà tant a ells com als països que els ajudin.

El TPI, que integra 123 països, és el tribunal on es jutgen les pitjors atrocitats de la humanitat: crims de guerra i crims contra la humanitat i genocidi, això sí, sempre que la justícia d'un país no estigui en condicions de fer-ho. Però hi ha alguns països com els Estats Units, la Xina i altres llocs amb règims autoritaris, on aquest tribunal és una intromissió intolerable a la sobirania.

John Bolton, conseller de Seguretat Nacional de Trump, ha qualificat el TPI de "burocràtic", "il·legítim", "perillós" i que "està mort pels Estats Units". I ha llançat una amenaça si tiren endavant investigacions contra Israel o per possibles crims de tropes nord-americanes a l'Afganistan.

"Prohibirem l'entrada de jutges i fiscals del Tribunal Penal Internacional als Estats Units. Els embargarem els fons que tinguin aquí i els processarem dins el nostre sistema de justícia. Farem el mateix amb qualsevol companyia o país que cooperi en una investigació d'aquest tribunal contra nord-americans."

 

 

Des d'aquest tribunal s'afirma que continuaran fent la seva feina malgrat les amenaces dels Estats Units contra els seus jutges. En un comunicat, el TPI recorda que és una institució "independent" i "imparcial", i que té el suport de 123 països.

Les amenaces al Tribunal Penal Internacional no són l'únic gest de menyspreu que Washington fa avui contra el consens i l'ordre internacional. També ha anunciat que tanca l'oficina de representació diplomàtica de Palestina als Estats Units, un edifici que funciona des de fa 20 anys. Ho fa perquè Palestina ha portat Israel davant del TPI i perquè es resisteix a iniciar negociacions sobre un misteriós pla de pau auspiciat per la Casa Blanca que seria humiliant per als palestins.

L'objectiu de Trump, que ja va traslladar l'ambaixada a Jerusalem i ha retallat 250 milions d'ajuda econòmica, seria ofegar progressivament els palestins, fins que no tinguin més remei que acceptar els termes que ell i Israel els dictin.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsIsrael
Anar al contingut