Trump no vol saber res del nord de Síria, després de l'ofensiva turca contra els kurds (Reuters)
Trump no vol saber res del nord de Síria, després de l'ofensiva turca contra els kurds (Reuters)

Trump retira les tropes de Síria enmig de la invasió militar de Turquia al nord-est

L'ofensiva turca contra els kurds al nord de Síria causa almenys 11 morts i 70 ferits, en un bombardeig contra un comboi de civils

RedaccióActualitzat

Els Estats Units anuncien la retirada pràcticament total de les tropes nord-americanes desplegades a Síria, enmig de la invasió militar de Turquia al nord-est d'aquest país. Després de donar llum verda implícita a l'ofensiva contra els kurds, l'administració de Donald Trump assegura ara que la invasió turca és més gran del que esperaven.

En una entrevista a la CBS, el secretari de Defensa, Mark Esper, ha assegurat que tot just es van adonar aquest diumenge que la invasió turca aniria més enllà de la franja de seguretat fronterera amb Síria, i que per evitar possibles baixes nord-americanes, el president Trump ha ordenat evacuar totes les tropes.

"A les últimes 24 hores hem sabut que molt probablement intentaran expandir el seu atac cap al sud i l'oest, de manera que les tropes nord-americanes ens trobem enmig de l'avançament de dos exèrcits confrontats en una situació insostenible. Així que vaig parlar amb el president i em va ordenar que comencéssim una retirada prudent del nord de Síria."

Això implica la majoria del miler de soldats que els Estats Units tenen desplegats a Síria. Més que prudent, la retirada és més aviat precipitada davant els atacs sense contemplacions dels turcs. No se sap, però, si aquest miler de soldats tornaran a casa o es traslladaran a altres punts més al sud de Síria. Tampoc se sap què passarà ara amb la resta de tropes de la coalició de països com el Regne Unit o França.


Els kurds s'alien a Damasc davant l'ofensiva turca
 

Erdogan no està disposat a afluixar l'ofensiva militar al nord de Síria (Reuters)

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, no afluixa. Diu que pensa continuar endavant amb l'operació militar fins a aconseguir el seu objectiu, tot i les crítiques i pressions internacionals, i ha assegurat que té sota control el centenar de quilòmetres quadrats d'aquesta àrea.

Tot plegat després d'una nova matança turca de civils al nord de Síria amb almenys 11 morts i una setantena de ferits. L'aviació turca va atacar aquest diumenge un comboi humanitari on també viatjaven periodistes.

L'exèrcit sirià, mentrestant, ha decidit desplegar-se a la frontera turca per fer front a l'agressió militar ordenada des d'Ankara. Segons denuncia aquest mateix exèrcit, l'esforç dels kurds per contenir l'ofensiva turca ha fet relaxar els controls dels camps on retenien els jihadistes i centenars ho han aprofitat per fugir.

ARXIVAT A:
SíriaKurdsKurdistanTrump Estats UnitsRecep Tayip ErdoganTurquia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut