Trump retira el finançament de l'agència de l'ONU pels refugiats palestins

L'UNRWA perd de cop gairebé una tercera part del seu pressupost, destinat a més de cinc milions de palestins

RedaccióActualitzat

El Departament d'Estat dels Estats Units ha decidit suspendre tots els fons que concedeix a l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins, de la qual és el principal donant. Diuen que el seu funcionament és defectuós. Des de l'agència, lamenten la decisió i defensen la gestió de les escoles, dels centres de salut i dels programes d'ajuda d'emergència que assisteixen més de cinc milions de refugiats.

 

 

Per primera vegada en 70 anys, els Estats Units es desentenen dels refugiats palestins. Són víctimes de la guerra que va esclatar amb la creació de l'estat d'Israel el 1948. Bona part, expulsats per les forces armades de l'estat flamant. Aleshores van ser unes 750.000 persones, prop de tres quartes parts de la comunitat arabopalestina. Avui, 5 generacions després, són més de cinc milions.

L'administració Trump ha decidit posar fi al finançament de l'UNRWA, sigles en anglès de l'Agència de les Nacions Unides per l'Alleujament i el Benestar dels refugiats palestins. Addueix, literalment, que és defectuosa.

 

 

L'Agència perd de cop gairebé una tercera part del seu pressupost de més de mil milions de dòlars anuals, destinats sobretot a escoles, a hospitals i a racions alimentàries d'ajuda humanitària per a més de cinc milions de palestins a la franja, Cisjordània, Síria, el Líban i Jordània.

En una declaració d'urgència, l'UNRWA expressa la profunda decepció que els ha causat aquesta decisió, i més encara quan "l'UNRWA i els Estats Units van renovar un acord de finançament el desembre del 2017 que reconeixia la gestió exitosa, dedicada i professional de l'Agència."

Des d'Amman, el comissionat general de l'UNRWA, Pierre Krähenbül, advertia del significat d'aquesta decisió:

"Estem parlant d'éssers humans. I no es poden abandonar 5.300.000 refugiats palestins. Són gent que tenen drets i des de fa molts anys, dècades, pateixen penúries i injustícies immenses."

 

 

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers de Jordània, Ayman Safadi, anunciava:

"El dia 27, durant la reunió de l'Assemblea General de l'ONU, hi haurà una conferència convocada per Jordània, Suècia, la Unió Europea, el Japó i Turquia per recollir suport financer i polític per a l'UNRWA."

L'autèntic rerefons, però, sembla polític. El tret de sortida va ser el primer viatge de Trump president a l'estranger, el maig de l'any passat. Va prometre suport incondicional a Israel. Un any després traslladava l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, denunciava l'acord firmat pel seu predecessor amb l'Iran i ara intenta ofegar econòmicament la gestió dels refugiats palestins. Tot això com a preludi d'un suposat pla de pau que promet anunciar imminentment.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut