Trump restableix la pena de mort per als delictes federals

Fa 16 anys que George W. Bush va ordenar l'última execució, i abans que ell ho va fer John Kennedy, el 1963

Juli RodésActualitzat

El govern dels Estats Units ha decidir tornar a aplicar la pena de mort a persones condemnades per delictes federals.

Donald Trump és un ferm partidari de recuperar-la, trencant amb la pràctica habitual de les últimes dècades, interrompuda només per George Bush fill, que en va autoritzar tres entre 2001 i 2003.

Abans que ell, només John F. Kennedy va autoritzar una execució, el 1963.

Ara, Trump vol convertir aquest fet tradicionalment excepcional en un fet habitual per "portar justícia a les víctimes dels crims més horribles", en paraules del fiscal general, William Barr.

"El Departament de Justícia dona suport a l'Estat de dret i devem a les víctimes i les seves famílies tirar endavant la sentència imposada pel nostre sistema judicial."


Amb aquesta finalitat, ja ha posat data a cinc execucions, que es faran amb injecció letal utilitzant un únic fàrmac, el pentobarbital.

Totes tindran lloc al centre penitenciari de Terre Haute, l'estat d'Indiana.

 

Protestes contra la pena de mort el febrer de 2017 (Reuters/Andrew Cullen)

 

La primera es farà aquest mateix any, el 9 de desembre. L'intern del corredor de la mort triat pel Departament de Justícia és Dustin Lee Honken, que va matar cinc persones a trets.

Des de l'administració nord-americana s'ha remarcat que "tots aquests presos han exhaurit els seus recursos d'apel·lació".

Actualment hi ha 62 presos federals en el corredor de la mort, entre els quals Dzhokhar Tsarnaev, que el 2013 va posar dues bombes casolanes a la marató de Boston juntament amb el seu germà Tamerlan, abatut per la policia.

Segons les enquestes, des de 1990 la pena de mort ha anat perdent suports entre la població.


1.500 execucions en 40 anys

Des de 1976, quan el Tribunal Suprem va aixecar la suspensió de la pena de mort que havia dictat el 1972, 1.500 persones han estat executades als Estats Units.

 

Protestes contra una execució ordenada per George W. Bush el 2001 (Reuters/Andy Clark)

 

Excepte les tres execucions autoritzades per Bush, la resta han estat dutes a terme sota jurisdicció estatal, no federal.

La pena de mort és legal a 29 dels 50 estats dels Estats Units, que és un dels 55 països del món on està vigent.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut