Washington

Trump respon a l'Iran: "No amenaceu mai més els Estats Units"

El president Rouhani havia dit abans que un conflicte amb l'Iran seria "la mare de totes les guerres"

Juli RodésActualitzat

Donald Trump ha dit al president de l'Iran, Hassan Rouhaní, que patirà "unes conseqüències com pocs a la història les han patit abans" si torna a amenaçar els Estats Units.

És la resposta del president nord-americà a les paraules que Rouhaní havia pronunciat hores abans, advertint als Estats Units que "no juguin amb foc" amb el seu país, perquè iniciar un enfrontament amb l'Iran seria "la mare de totes les guerres".

"Negociar avui en dia amb els Estats Units no significa res més que rendició i el final dels èxits de la nació de l'Iran. Si ens rendim davant d'un fatxenda mentider com Trump, saquejaran l'Iran. Els Estats Units haurien de saber que la pau amb l'Iran és la mare de totes les paus, i que la guerra amb l'Iran és la mare de totes les guerres."

La resposta de Trump ha arribat, com és habitual en ell, amb un missatge a Twitter. I està escrit gairebé tot en majúscules, que a Twitter és l'equivalent a alçar la veu, a parlar cridant:

"Al president iranià Rouhani: NO AMENACEU MAI MÉS ELS ESTATS UNITS O PATIREU UNES CONSEQÜÈNCIES COM POCS A LA HISTÒRIA LES HAN PATIT ABANS. JA NO SOM UN PAÍS QUE AGUANTARÀ LES VOSTRES PARAULES DEMENCIALS DE VIOLÈNCIA I MORT. SIGUI CAUT."

 

 

Les desavinences entre Donald Trump i l'Iran no són noves. De fet, venen d'abans que Trump arribés a la Casa Blanca.

Quan era candidat a la presidència ja va carregar durament contra l'acord nuclear assolit el 2015 per l'Iran i l'anomenat Grup 5+1, que inclou els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (els EUA --aleshores presidits per Barack Obama--, Rússia, la Xina, el Regne Unit i França), més Alemanya.

L'acord impedeix a l'Iran desenvolupar energia nuclear amb finalitats bèl·liques a canvi de l'aixecament progressiu de les sancions i el retorn a l'escena internacional.

 

Trump, en canvi, considera que no és prou dur i que cal limitar més el programa de míssils balístics iranià.

Per això, un cop elegit president, va retirar els EUA de l'acord de manera unilateral i tornar a imposar sancions a l'Iran, que han d'entrar en vigor aquest agost i amenacen de tornar a enfonsar l'economia iraniana, molt perjudicada per dècades d'aïllament internacional.

Ara per ara, el futur de l'acord nuclear iranià és incert.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut