Donald Trump felicita l'aspirant a jutge del Tribunal Suprem dels EUA, Brett Kavanaugh, aquest dilluns a Washington (Reuters)
Donald Trump felicita l'aspirant a jutge del Tribunal Suprem dels EUA, Brett Kavanaugh, aquest dilluns a Washington (Reuters)
Washington

Trump reforça el conservadorisme del Suprem dels EUA amb un jutge ultraortodox

Si aconsegueix l'aprovació del Senat, l'escollit, Brett Kavanaugh, catòlic de 53 anys, garantirà el control conservador del màxim òrgan jurídic del país per a les pròximes dècades

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han viscut aquesta matinada un dels moments més transcendents del mandat de Donald Trump. El president ha presentat al país el seu candidat per ocupar la vacant vitalícia que s'havia obert al Tribunal Suprem.

L'escollit és jutge federal Brett Kavanaugh, un conservador ultraortodox que va treballar per a George Bush fill a la Casa Blanca i per al fiscal Starr quan volia enfonsar Bill Clinton pel cas Monica Lewinksy.

 

Els conservadors es garanteixen el control

Amb aquesta elecció, Trump no ha defraudat les bases republicanes, triant un jutge que deixa aquesta institució clau en mans conservadores per a les pròximes dècades, perquè Kavanaugh té 53 anys i el càrrec és vitalici:

"Al marge dels afers de la guerra i la pau, aquesta és la decisió més important que un president pot prendre."

"És un jurista brillant, amb un estil literari clar i eficaç, considerat universalment com una de les millors i més agudes ments legals del nostre temps."

 

Trump ha fet l'anunci fidel al seu estil, amant de l'espectacle i l'exhibició de poder. Durant dies havia alimentat el misteri de qui volia que fos el pròxim jutge del Tribunal Suprem, i l'ha desvelat a les 9 del vespre de dilluns, en horari de màxima audiència als Estats Units.

"Interpretar la llei, no fer la llei"

En les seves primeres paraules com a candidat al Tribunal Suprem, Kavanaugh, que és catòlic, s'ha referit a la tradició:

"La meva filosofia judicial és senzilla: un jutge ha de ser independent i ha d'interpretar la llei, no fer la llei. Un jutge ha d'interpretar els estatuts escrits. I un jutge ha d'interpretar la Constitució tal com està escrita, informada per la història i la tradició i els precedents."

 

Kavanaugh està destinat a substituir Anthony Kennedy, de 81 anys, que fa quinze dies va anunciar que es retirava.

Si la seva candidatura prospera, el Tribunal Suprem quedarà consolidat amb cinc conservadors relativament joves contra quatre progressistes dos dels quals superen els 80 anys.

El segon jutge del Suprem de Trump

Kavanaugh és el segon jutge que Trump escull per al Tribunal Suprem des que és a la Casa Blanca: poc després d'assumir el càrrec ja va escollir un altre conservador, Neil Gorsuch, després que el Senat hagués tombat la candidatura d'un altre jutge proposat per Barack Obama.

 

Demòcrates i progressistes ja s'han manifestat horroritzats davant la possibilitat més que real que el nou tribunal erosioni a poc a poc drets adquirits com l'avortament, el matrimoni homosexual, les proteccions a les minories o treballadors, o que bloquegi qualsevol futura legislació demòcrata.

El Senat té l'última paraula

Ara, la pilota passa al Senat, que ha de ratificar el nou jutge. L'oposició farà tot el possible per retardar-ho però té poques possibilitats de sortir-se'n. L'oportunitat pels republicans és històrica perquè saben molt bé que, encara que perdin algun dia la presidència i el Congrés, aquest tribunal ja no canviarà de color en els pròxims 20 o 30 anys.

Però Trump també mira de reüll a curt termini i per ell mateix. Si la investigació de la trama russa l'arribés a imputar, es pot donar la circumstància que aquests mateixos magistrats s'haguessin de pronunciar sobre el curs de l'impeachment. I el 2009, Kavanaugh ja va dir que no es pot sotmetre un president en actiu a investigacions judicials.

 

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut