Nova York

Trump reconeix que Rússia estava al darrere dels ciberatacs a les eleccions

En la primera roda informativa com a president electe, Donald Trump va negar les presumptes relacions amb l'espionatge rus, va carregar contra els mitjans de comunicació i va insistir que construirà el mur amb Mèxic

RedaccióActualitzat

Donald Trump va deixar aquest dimecres per uns moments el Twitter i va comparèixer per primera vegada en una roda de premsa com a president electe dels Estats Units. No es va estar de vetar les preguntes de la CNN, a qui va acusar d'inventar-se notícies per perjudicar-lo, però va acabar reconeixent, també per primer cop, que Rússia va estar al darrere dels ciberatacs contra el Partit Demòcrata. Com era d'esperar, assegura que ell no hi va tenir res a veure i, en aquest context, torna a carregar contra els serveis d'intel·ligència nord-americans.

Trump ha promès millorar la protecció del govern nord-americà davant dels atacs informàtics. S'ha vantat que el Partit Republicà els va poder esquivar perquè es va preparar. A més, després de negar-ho reiteradament, ha reconegut que ell "pensa" que Rússia va estar al darrere dels ciberatacs al Partit Demòcrata durant la campanya, però ho ha relativitzat dient que no són els únics.

"No ho hauria d'haver fet i no ho farà. Rússia tindrà molt més respecte pel nostre país quan jo el lideri que quan l'han liderat uns altres. Hem de fer-hi alguna cosa, però no és només Rússia. La Xina va piratejar 22 milions de comptes de correu electrònic."

El dirigent republicà ha anunciat que "d'aquí noranta dies" tindran un informe sobre el pirateig i ha remarcat que "tothom pirateja els Estats Units; això inclou Rússia i la Xina". Sobre la seva relació amb Putin, ha defensat el fet que sigui cordial.

"Si a Putin li agrada Donald Trump, jo ho considero un avantatge. Espero tenir-hi una bona relació."

Respecte al conflicte d'interessos que pot suposar compaginar el seu imperi amb la Casa Blanca, ha explicat que els seus fills Donald i Eric s'ocuparan de l'empresa i ha argumentat que no parlaran amb ell de la gestió.

Trump ha exhibit una muntanya de papers que, segons ha dit, són de les empreses que ara capitanejaran els seus fills.

Substituirà l'Obamacare

El president electe ha anunciat que, tan aviat com pugui, revocarà i substituirà l'Obamacare, la cobertura sanitària impulsada per l'encara dirigent nord-americà, que ha qualificat de "desastre".

També ha reiterat que aixecarà un mur amb Mèxic i ha definit la frontera amb el país veí com un "colador"; i no només això, sinó que ha dit que aquest país "d'alguna manera, pagarà pel cost del mur, ja sigui a través d'un impost o d'un pagament".

D'altra banda, Trump s'ha felicitat del fet que empreses com Fiat, Chrysler o Ford han anunciat que faran als EUA inversions que tenien previstes a fora. S'ha mostrat confiat que aviat hi haurà més notícies com aquesta i ha pronosticat que multiplicarà la creació de llocs de treball.

"Vaig dir que seria el promotor de llocs de treball més gran que Déu hagi creat. I ho deia de debò."

Trump va qualificar de "bajanades" i "notícies falses" els suposats documents comprometedors que tindria Rússia sobre ell. Segons el president electe, darrere d'aquestes informacions, hi ha els seus detractors.

"Crec que és una desgràcia que aquesta informació hagi sortit. Són notícies falses, coses inventades. No ha passat i han estat un grup d'oponents els que han reunit tota aquesta porqueria."

La intervenció del magnat arriba després que els mitjans nord-americans han publicat que la intel·ligència russa tindria material personal i econòmic "comprometedor" del magnat.

Trump, que ha protagonitzat una enganxada amb el periodista de la CNN, un dels mitjans que s'han fet ressò dels informes, no ha descartat que les notícies hagin sortit d'agències d'intel·ligència.

"Potser les agències d'intel·ligència, vés a saber... Seria tota una taca en el seu historial, si és així. Una taca enorme, perquè una cosa així no s'hauria d'haver redactat mai ni publicat mai."

Les informacions parlen de viatges d'assistents seus, suposadament per parlar d'accions d'agents russos que el beneficiessin en les eleccions, i també s'hi esmenta un suposat vídeo amb prostitutes en un hotel de Moscou el 2013. En aquest sentit, el president electe ha afirmat que és molt "curós" quan viatja fora dels Estats Units.

"Quan surto del país sempre dic: 'Aneu amb compte, perquè a les habitacions de l'hotel possiblement hi haurà càmeres.' No parlo només de Rússia."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut