El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
Estats Units

Trump proposa ara posar plaques solars al mur amb Mèxic

Trump diu que és una idea seva amb l'objectiu d'abaratir costos però algunes de les empreses que han presentat projectes per construir el mur ja la incorporaven

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a defensar la seva proposta de construir un mur en la frontera amb Mèxic. I ha tornat a insistir que el pagarà Mèxic. Aquesta vegada, però, el president nord-americà hi ha afegit una característica que assegura que n'abaratirà el cost: posar-hi plaques solars.

"Estem pensant en una cosa que és única. Parlo de la frontera sud. Molt de sol, molta calor. Estem pensant a construir el mur com un mur solar. Crea energia i s'autofinança. D'aquesta manera, Mèxic haurà de pagar molt menys. Oi que és bo? Vull dir que -penseu-hi- com més alt sigui, més valuós."

Trump, que ja havia fet la proposta fa uns dies davant de legisladors republicans, ha dit que aquesta idea tan "imaginativa" és seva, però el cert és que algunes de les empreses que han presentat projectes per construir el mur ja incorporaven la idea de les plaques solars. Entre elles, Gleason Partners, el fundador de la qual va assegurar que el seu disseny generaria 1,25 megavats d'electricitat per quilòmetre, energia per abastir 350 vivendes, i que construir-lo costaria uns 4,7 milions de dòlars el quilòmetre.

El govern nord-americà projecta que el mur a la frontera sud cobreixi la meitat dels més de 3.000 quilòmetres a la zona fronterera amb Mèxic. Un mur que, segons el Departament de Seguretat Nacional, costaria 20.000 milions de dòlars. Les plaques solars en podrien rebaixar la factura. Ara bé, hi ha qui posa en dubte el sistema perquè les plaques s'haurien de col·locar verticalment i no podrien canalitzar la llum del sol.

Trump ha fet la proposta en un míting a Iowa en què també ha promès fermesa contra el comunisme de Cuba i ha carregat contra la reforma sanitària d'Obama. A més, ha defensat el nomenament d'un multimilionari com a secretari de Comerç, perquè -ha dit- en un càrrec així no hi vol un pobre.

Anar al contingut