El pla Trump per al Pròxim Orient: a mida d'Israel, "conspiració" pels palestins

La proposta modifica les fronteres reconegudes per l'ONU, reconeix com a israelians la majoria d'assentaments de Cisjordània i estableix Jerusalem com a capital indivisible d'Israel

RedaccióActualitzat

Acompanyat del primer ministre israelià, però sense cap representant de Palestina. Així ha presentat Donald Trump, el president dels Estats Units, el seu pla de pau per al Pròxim Orient.

Trump i Benjamin Netanyahu han comparegut a la Casa Blanca, on cap autoritat palestina ha estat convidada, per anunciar una proposta que vol posar fi a més de set dècades de conflicte entre israelians i palestins.

Fa tres anys, des que Trump va arribar al poder, que l'administració nord-americana treballa en l'anomenat Acord del Segle. Un pla que, paradoxalment, no té cap possibilitat de tirar endavant.

 

Netanyahu aplaudeix Trump durant la presentació del pla de pau per al Pròxim Orient (Reuters/Joshua Roberts)

 

Els palestins no en volen ni sentir a parlar, des que Trump va reconèixer Jerusalem com la capital de l'estat israelià, quan hi va traslladar l'ambaixada.

 

 

Jerusalem, capital indivisible

La proposta presentada aquest dimarts, precisament, estableix Jerusalem com a capital indivisible de l'Estat d'Israel, tot i que admet que els palestins algun dia també podrien tenir-ne una, s'entén que als afores de la ciutat santa.


Noves fronteres

El pla de Trump, en definitiva, redibuixa les fronteres reconegudes per l'ONU i, a més a més, reconeix la sobirania israeliana sobre una multitud de colònies establertes a Cisjordània.

Proposa, per tant, legalitzar la majoria d'assentaments il·legals de Cisjordània, incloent-hi la vall del riu Jordà, i convertir-los en territori israelià. Això suposaria, de fet, cedir a Israel un terç del territori de Palestina.

 

Trump assenyala Netanyahu durant la presentació del pla de pau (Reuters/Brendan McDermid)

 

Trump ha argumentat que "no es farà fora ningú de casa seva", de manera que els assentaments jueus dins el que seria l'Estat palestí es mantindrien, amb la seguretat apropiada per als colons i les connexions oportunes amb l'Estat d'Israel.

Els palestins, això sí, conservarien la resta del territori ocupat, on els israelians es comprometen a congelar la construcció de noves colònies... durant 4 anys.


Sense dret de retorn

L'Acord del Segle de Trump encara proposa una tercera condició inassumible per als palestins: nega el dret de retorn als milions de refugiats expulsats de casa seva, a l'actual Israel, a partir del 1948: només podran tornar a territoris palestins.


"És l'hora de la pau"

Donald Trump ha presentat per Twitter el mapa que proposa: Palestina (en verd) quedaria encara més fragmentada. El mapa porta per títol Visió per la Pau i el subtítol Estat d'Israel.

Només fa referència a Palestina a la llegenda, on diu que el color verd és "un futur estat de Palestina", al qual hi afegeix una franja inhabitable del desert del Nègueb, al sud, a prop de la frontera amb Egipte.

 

Trump reivindica l'autoria del pla de pau, que diu que és una "oportunitat" per a israelians i palestins (Reuters/Joshua Roberts)

 

El president nord-americà, lluny de preocupar-se per mantenir cap aparença d'equidistància, diu al text de presentació del mapa que "sempre seré amb l'Estat d'Israel i amb el poble jueu. Dono el meu suport ferm a la seva seguretat i al seu dret a viure a la seva pàtria històrica."

Tanca el missatge, això sí, exclamant: "És l'hora de la pau!"

 

 

Durant la compareixença conjunta a la Casa Blanca, Trump s'ha reivindicat com a autor de la proposta i ha defensat que és "una oportunitat perquè hi guanyin totes dues parts". Netanyahu ha dit que confia que els palestins l'acceptaran.

DONALD TRUMP: "La meva proposta és una oportunitat perquè totes dues parts hi guanyin. Una solució realista de dos estats, que resol el risc que un estat palestí té per a la seguretat d'Israel. Avui, Israel ha fet un pas de gegant cap a la pau."

 

BENJAMIN NETANYAHU: "Espero que els palestins ho acceptin. Espero treballar amb ells per aconseguir una pau que protegeixi Israel, doni als palestins dignitat i vida nacional pròpia i millori les relacions d'Israel amb el món àrab."


Diners per territoris

L'últim acord entre palestins i israelians va tenir com a base l'axioma "pau per territoris": Israel cedia control a canvi que els palestins abandonessin la lluita armada.

Ara, la Casa Blanca presenta un pla basat en un principi nou, que es podria anomenar "territoris a canvi de diners".

 

 

Ofereix 50.000 milions d'euros per a l'administració palestina i per als països limítrofs d'Israel, a canvi que aquest s'annexioni un terç dels territoris palestins. D'alguna manera, Trump diu als palestins que han de començar a acceptar la realitat de la seva derrota i acceptar edulcorants econòmics.

Tot el pla presentat aquest dimarts es pot consultar al web de la Casa Blanca.


"L'amic més gran"

Abans, a la presentació del pla, Netanyahu s'ha referit a Trump com "l'amic més gran que ha tingut mai Israel a la Casa Blanca".

 

Trump fa un gest de complicitat al líder israelià (Reuters/Brendan McDermid)

 

Ha parlat de "dia històric" i ha afirmat que Trump passarà a la història com el primer president que va reconèixer la "sobirania d'Israel sobre moltes zones de Judea i Samària", és a dir, Cisjordània.

 

 

Dos presidents qüestionats

La proposta d'acord de pau per al Pròxim Orient de Trump s'ha fet pública la mateixa setmana que el Parlament d'Israel ha d'estudiar la petició d'immunitat de Netanyahu, que està imputat en tres casos de corrupció. I quan ha començat al Senat dels EUA l'"impeachment", el judici polític a Donald Trump.


Abbas: "És una conspiració"

La reacció des de Palestina ha estat ràpida i unitària.

Com era d'esperar, totes les formacions, des de Hamas a Fatah, han rebutjat de ple l'acord.

Han comparegut conjuntament a Ramallah, davant d'una gran fotografia de Jerusalem, per dir als palestins que la seva lluita no s'aturarà fins que se'ls reconeguin tots els drets.

 

Abbas ha rebutjat obertament el pla de Trump (Reuters/Raneen Sawafta)

 

El president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat el pla de Donald Trump de "conspiració" i hi ha afegit que no renunciaran mai a Jerusalem com a capital.

"M'agradaria dir a la parella Trump i Netanyahu que Jerusalem no està en venda. Cap dels nostres drets no està en venda ni es poden negociar. El vostre acord conspiratori no tirarà endavant."


Protestes al carrer

A Gaza i a Cisjordània, ciutadans palestins també han mostrat el seu rebuig al pla de Pau de Donald Trump.

 

Palestins cremen fotos de Trump i de Netanyahu a Gaza per protestar contra el pla de pau (Reuters/Mohammed Salem)

 

Han sortit al carrer fins i tot abans que s'anunciés, deixant clar el rebuig a una iniciativa proposada per l'actual president dels Estats Units.

Manifestants han trepitjat i cremat fotos de Trump i de Netanyahu, mentre exhibien pancartes i banderes i cantaven consignes contra el pla.

ARXIVAT A:
IsraelPròxim Orient Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut