Donald Trump en campanya a l'aeroport de Fayetteville (REUTERS/Carlos Barria)

Trump prepara el terreny per proclamar-se guanyador abans d'acabar el recompte

L'equip de campanya del candidat republicà a la presidència dels EUA anticipa "frau" per part dels demòcrates

Quique Badia Masoni

Part de la batalla per la presidència de la Casa Blanca de la contesa electoral del 3 de novembre es lliurarà en el vot anticipat. I el candidat republicà, Donald Trump, no estaria disposat a esperar que acabi el recompte per erigir-se com a guanyador. Així ho assenyalen diversos mitjans nord-americans com el New York Times i Axios i ho confirmaria a la cadena ABC Jason Miller, assessor de l'encara president.

Si Trump veu que va guanyant, hauria dit al seu cercle més proper, declararia la victòria dimarts al vespre malgrat que encara quedin sufragis per comptabilitzar.

El periodista Jonathan Swan sosté a Axios que l'equip del polèmic mandatari té preparada una queixa infundada de frau en cas que Donald Trump obtingués més suports en el vot presencial i, un cop que es comptés el resultat del sufragi anticipat, el recompte electoral acabés amb victòria demòcrata. Les declaracions de Miller a la cadena ABC anirien en aquest sentit.

"Si parles amb alguns demòcrates llestos, ells creuen que el president Trump encapçalarà la nit electoral... I provaran de robar-li després de les eleccions", va dir l'assessor del president dels EUA.

 

Rècord de vot anticipat

Diumenge al vespre es van assolir més de 95 milions de vots anticipats, una xifra rècord que duplica la participació en aquesta modalitat de sufragi les eleccions del 2016. Aquesta participació gairebé iguala el 70% del nombre total de votants que van anar a les urnes fa quatre anys.

Les dades les recull la iniciativa U.S. Elections Project, liderada pel professor de la Universitat de Florida Michael McDonald. En declaracions a la ràdio pública dels EUA, McDonald assenyala que, en contextos electorals normals, el sufragi anticipat per correu ha estat favorable als republicans, però ara matisa: "En aquestes eleccions, els rols s'han invertit". Bona part dels demòcrates votarien anticipadament i un nombre prou significatiu de republicans ho farien en persona, afirma McDonald.

El canvi es podria explicar pel fet que Donald Trump ha persistit a apuntar a un frau en el vot per correu que ja ha estat desmentit, mentre que el candidat demòcrata, Joe Biden, ha cridat a mobilitzar el sufragi anticipat. La suposada estratègia de Trump passaria per deslegitimar els vots provinents d'aquesta via de participació electoral, persistint en el missatge que vol transmetre des de l'estiu passat.

En aquest sentit, l'equip de Trump ha distribuït una nota de premsa en què asseguren que els demòcrates han entrat en pànic i estan avisant els mitjans perquè creïn "una cortina de fum" assenyalant retards de correus per comptabilitzar vots favorables a Biden que no serien tal.

 

Unes afirmacions que contrasten amb el fet que la majoria d'enquestes donen Joe Biden per guanyador.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump
Anar al contingut