El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
Estats Units

Trump: "Per què tenim gent de països de merda venint als EUA?"

El president nord-americà cancel·la la visita programada per al mes que ve a Londres, en què havia d'inaugurar la nova ambaixada dels EUA

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquesta matinada que el Salvador, Haití, Nicaragua i diversos estats africans són "països de merda". Ho ha deixat anar durant una reunió a la casa blanca amb congressistes, després que dos senadors li han proposat mesures per facilitar visats a alguns dels immigrants haitians i salvadorencs a qui recentment se'ls ha retirat el programa de Protecció Temporal. Trump, segons ha avançat el diari "The Washington Post", els ha respost textualment:

"Per què tenim tota aquesta gent de països de merda venint aquí?"

I afegeix que és més partidari d'obrir les portes de gent d'estats com Noruega, amb el primer ministre del qual es va reunir dimecres.

Aquestes declaracions ja han estat condemnades tant per republicans com per demòcrates, i diputats afroamericans li exigeixen una disculpa immediata.

També l'ambaixador d'Haití als Estats Units li ha demanat explicacions, mentre que diverses organitzacions en defensa dels immigrants també han mostrat el seu rebuig. La Unió per les Llibertats Civils a Amèrica, un dels grups més importants del país per la defensa dels drets civils, ha assegurat que són una mostra més del nacionalisme blanc que hi ha al darrere de les polítiques migratòries de Trump i han fet una crida al Congrés perquè prengui mesures. La Coalició a Favor dels Drets de l'Immigrant" de Los Angeles les ha qualificat d'inacceptables, i l'American Haitian Foundation considera que són "ignorants i racistes".

 

Trump cancel·la la visita programada per al mes que ve a Londres

Donald Trump cancel·la la visita programada per al mes que ve a Londres, en què havia d'inaugurar la nova ambaixada dels EUA a la capital britànica. La raó oficial, segons ha explicat ell a Twitter, és que no està d'acord amb l'operació per ressituar l'ambaixada, que ha canviat una antiga mansió al centre de la ciutat per un enorme complex en una zona d'edificis moderns. Trump culpa Obama d'aquesta operació, i d'haver-se malvenut l'edifici antic a un grup de Qatar. En realitat, però, la decisió del canvi es va prendre durant la presidència de George Bush.

Reason I canceled my trip to London is that I am not a big fan of the Obama Administration having sold perhaps the best located and finest embassy in London for "peanuts," only to build a new one in an off location for 1.2 billion dollars. Bad deal. Wanted me to cut ribbon-NO!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 de gener de 2018

En tot cas, al marge d'aquests detalls, la premsa britànica especula que, en realitat, Donald Trump es vol estalviar les protestes al carrer que s'estaven organitzant coincidint amb la seva arribada a Londres. La primera ministra britànica, Theresa May, el va convidar a una visita d'estat quan es va reunir amb Trump a la Casa Blanca fa un any. Però la proposta va aixecar molta oposició entre polítics, grups socials i activistes, que fins i tot van recollir firmes demanant a May que es fes enrere. Al final, ha estat Trump qui se n'ha desdit.

ARXIVAT A:
Trump
Anar al contingut