Biarritz

Trump ofereix a Boris Johnson un acord comercial ràpid després del Brexit

Aquesta jornada central de la cimera ha estat dedicada a les tensions comercials i la seguretat i, a més, ha destacat per l'arribada del ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han promès al Regne Unit un acord comercial ràpid després del Brexit. Donald Trump ha fet aquest oferiment a Boris Johnson en la reunió bilateral que han tingut tots dos aquest matí durant la jornada central de la cimera del G7 a Biarritz.

Donald Trump, president dels Estats Units:

"Aquest serà un gran primer ministre, ja us ho dic jo. Estem tenint reunions molt bones. Pel que fa al Regne Unit i als Estats Units, estem treballant en un bon acord comercial que crec anirà molt bé."

Johnson s'ha mostrat satisfet pel suport de Trump, però ha demanat al mandatari nord-americà que rebaixi les tensions en matèria comercial a nivell internacional. Una petició amb el rerefons de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i el perill que condicioni el creixement econòmic mundial.

 

 

En aquesta jornada s'han reunit també per primera vegada els set mandataris en una sessió dedicada a les tensions comercials i la seguretat. En contrast amb la sintonia Trump-Johnson, s'ha fet evident la pugna entre Trump i Macron en aquesta ocasió, pel tema nuclear de l'Iran.

L'arribada del ministre d'Exteriors iranià

El ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, ha arribat aquest diumenge a Biarritz. La televisió estatal iraniana ha citat el Ministeri d'Afers Exteriors dient que Zarif no tindrà converses amb la delegació del president dels Estats Units, Donald Trump, ni amb cap membre de la seva delegació.

Quan se li ha preguntat a Trump que el ministre iranià havia aterrat a Biarritz, Trump ha contestat:

"Cap comentari."

El que sí que farà el ministre d'Afers Exteriors iranià serà parlar amb el president francès, Emmanuel Macron, sobre l'acord nuclear que les principals potències van signar amb l'Iran el 2015.

 

 

68 detinguts a Baiona, aquest dissabte, en la contracimera

Mentre els 7 grans debaten tancats a Biarritz, sota un formidable escut policial, el carrer ha tornat a bullir amb les protestes dels anticapitalistes.

Aquest matí hi ha hagut una nova marxa, aquesta vegada pel clima i la justícia social, organitzada per moviments alternatius i ecologistes. Els manifestants portaven retrats d'Emmanuel Macron de cap per avall per denunciar la incoherència de la seva política mediambiental. Els retrats havien estat robats de diversos ajuntaments francesos al febrer.

 

 

Aquest dissabte, la manifestació no autoritzada contra la cimera que es va fer a Baiona va acabar amb durs enfrontaments amb la policia i 68 detinguts. 38 estan sota custòdia policial, segons el govern francès.

 

 

Per la seva banda banda, Greenpeace ha fet una crida als líders mundials perquè impulsin una acció climàtica urgent per combatre el canvi climàtic. Segons l'organització, cal impulsar un canvi de model energètic i també un canvi de dieta per reduir el consum de carn i de làctics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut