És inconstitucional que Trump bloquegi a Twitter ciutadans crítics (Reuters/Leah Millis)
Estats Units

Trump no pot bloquejar usuaris de Twitter que el critiquin, és anticonstitucional

Un tribunal d'apel·lacions desestima el recurs del president dels EUA contra una sentència que li prohibia silenciar els ciutadans crítics

Juli RodésActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, no pot bloquejar cap ciutadà des del seu compte de Twitter.

Els tres jutges d'un tribunal d'apel·lacions de Manhattan han considerat, de manera unànime, que fer-ho és anticonstitucional, perquè va contra la primera esmena, que consagra la llibertat d'expressió.

"La primera esmena no permet a cap servidor públic que utilitza un compte d'una xarxa social amb finalitats oficials excloure persones de cap diàleg obert a la xarxa perquè hagin expressat punts de vista dels quals el servidor públic discrepa."


Són paraules del jutge Barrington Parker, que en el seu escrit cita diverses sentències del Tribunal Suprem.

Dit d'una altra manera: un càrrec electe com Trump no pot impedir que els ciutadans expressin lliurement les seves opinions en resposta als missatges emesos des d'un compte de Twitter utilitzat per difondre l'acció de govern.

 

Trump, aquest dimarts, a la Casa Blanca (Reuters/Carlos Barria)

 

La decisió d'un tribunal d'apel·lacions de Manhattan dona la raó a un grup d'usuaris de Twitter que havien estat bloquejats per Donald Trump i que fa dos anys van demandar-lo.

La demanda, en nom de tots ells, va presentar-la el Knight First Amendment Institute de la Universitat Colúmbia, que promou la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa "en l'era digital".

El seu director, Jameel Jaffer, ha celebrat aquesta decisió judicial, que ratifica la que ja va adoptar l'any passat un tribunal federal.

"Els comptes a les xarxes socials dels servidors públics estan ara entre els fòrums més importants per a la discussió de les polítiques dels governs. Aquesta decisió garantirà que les persones no siguin excloses d'aquests fòrums a causa dels seus punts de vista, i que els servidors públics no estiguin aïllats de les crítiques dels seus votants."

"La decisió ajudarà a assegurar la integritat i la vitalitat dels espais digitals, que són cada vegada més importants per a la nostra democràcia."


La decisió actual del tribunal d'apel·lacions, de fet, és la resposta -negativa- al recurs presentat per Trump contra la sentència emesa per la jutge Naomi Reice Buchwald, de Manhattan, que ja va obligar-lo a desbloquejar els usuaris demandants.

Trump és un usuari habitual -gairebé compulsiu- de Twitter, que és el seu mitjà preferit per anunciar mesures, però també per atacar adversaris polítics o mitjans de comunicació i, fins i tot, per opinar sobre decisions de governs estrangers.

 

Compte de Twitter de Donald Trump

 

El compte @RealDonaldTrump el va crear el 2009 i actualment té gairebé 62 milions de seguidors. Un dia qualsevol, Trump hi envia una dotzena de missatges.

El Departament de Justícia ja s'ha mostrat "decebut" amb la sentència i ha anunciat que estudia emprendre noves accions legals.

Donald Trump, tan actiu a Twitter, no ha fet cap missatge per comentar aquest revés judicial.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut