Trump no descarta sancions contra Espanya pel suposat suport financer a Maduro
Donald Trump parla amb la premsa als jardins de la Casa Blanca (Reuters/Tom Brenner)

Trump no descarta sancions contra Espanya pel suposat suport financer a Maduro

El president dels Estats Units diu que "ja veurem" si imposa unes mesures que s'estarien discutint a Washington i que el govern espanyol nega

RedaccióActualitzat

Diversos càrrecs del govern dels Estats Units serien partidaris d'imposar sancions a Espanya pel suposat suport financer al govern de Veneçuela, segons l'agència Bloomberg, i estarien pressionant el president Trump en aquest sentit.

En concret, consideren que el Banc d'Espanya, a través del compte del Banc Central de Veneçuela, estaria ajudant el règim presidit per Nicolás Maduro a evitar les sancions econòmiques imposades pels Estats Units.

La informació publicada per Bloomberg aquest dijous també explica que altres càrrecs s'oposen a la mesura contra Espanya, perquè veuen contraproduent sancionar un aliat tradicional.

 

 

Les fonts que han parlat amb Bloomberg ho han fet mantenint l'anonimat, amb l'argument que el debat sobre les sancions a Espanya és confidencial i encara està en marxa.


Espanya ho nega

"No hi ha res de res". Així ha reaccionat el ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, quan ha estat preguntat per l'agència EFE sobre possibles sancions dels EUA.

Borrell ha dit que la informació de Bloomberg són "rumors sense cap fonament" i que els EUA no han obert "cap procediment" sancionador contra Espanya.

El ministre, a més, s'ha fet ressò, amb un missatge a Twitter, de la notícia de Bloomberg que recull la reacció del govern espanyol negant que hi hagi d'haver cap sanció.

 

 

Des del seu compte de Twitter, el Ministeri d'Afers Exteriors ha emès un missatge en el mateix sentit:

 

 

El Departament del Tresor dels EUA, que seria l'organisme encarregat d'imposar les sancions, ha declinat fer cap declaració sobre aquesta qüestió.

Tampoc ha volgut fer cap comentari a EFE el Banc d'Espanya, que el mes de setembre ja va negar cap irregularitat en el compte del Banc Central de Veneçuela. Va assegurar, igualment, que hi havia una quantitat de diners modesta i que es mantenia l'activitat dels últims anys, sobretot transferències entre organitzacions multilaterals. I va remarcar que mantenia "controls específics" sobre els moviments bancaris.


L'ambaixada ho nega

La intenció dels EUA d'imposar sancions a Espanya també ha estat negada per l'ambaixada nord-americana a Madrid. Aquest divendres, un portaveu ha declarat a Bloomberg que "el debat que suposadament està tenint lloc a Washington no existeix, actualment".


Trump no ho nega

Les declaracions d'Exteriors i de l'ambaixada dels EUA a Espanya, tanmateix, es contradiuen amb les del president dels Estats Units.

En la seva compareixença habitual davant dels mitjans, als jardins de la Casa Blanca, just abans d'agafar l'helicòpter, Donald Trump ha estat preguntat per aquesta qüestió.

"Ja ho veurem. Ja ho veurem", ha estat la seva breu resposta, gairebé inaudible a causa del soroll de l'helicòpter a punt per enlairar-se.

 

Trum no ha desmentit que els EUA considerin imposar sancions a Espanya (Reuters/Tom Brenner)

 

Trump, per tant, no ha desmentit que hi hagi un debat en marxa dins del govern dels EUA sobre la conveniència d'aplicar sancions a Espanya.

Unes sancions que, segons les fonts que han parlat amb Bloomberg, no s'anunciarien, en cap cas, fins després de les eleccions generals del 10 de novembre.


"Relacions sòlides"

Aquest dissabte, des del govern espanyol s'ha insistit en la "solidesa de les relacions bilaterals" entre Espanya i els Estats Units. Ho ha fet el secretari d'Estat d'Acció Exterior, Fernando Valenzuela, que ha intervingut en la 24a edició del fòrum anual España - Estats Units, de caràcter eminentment econòmic.

 

 

Valenzuela també ha volgut remarcar presència creixent d'empreses espanyoles als EUA i que més de 30.000 empreses espanyoles exporten a aquest país.

ARXIVAT A:
Estats UnitsVeneçuela
Anar al contingut