Trump nega la mà a Pelosi i ella li acaba estripant el discurs de l'estat de la Unió

Donald Trump reivindica el llegat del seu primer mandat en el seu tercer discurs sobre l'estat de la Unió al Congrés

RedaccióActualitzat

Unes hores abans que el Senat absolgui el president dels Estats Units en el judici de l'"impeachment", Donald Trump ha fet un discurs triomfalista sobre l'estat de la Unió. Trump ha reivindicat el llegat del seu primer mandat. La polarització entre republicans i demòcrates s'ha fet més evident que mai durant el parlament del president nord-americà, amb moments de cridòria des de la bancada progressista.

Però els fets més significatius han passat abans i després del discurs del president. Quan ha pujat al faristol, Donald Trump no ha volgut saludar la presidenta de la cambra, la demòcrata Nancy Pelosi.

 

Debat de la Unió: Trump nega la ma a Pelosi, que respon estripant una còpia del discurs
Trump nega la salutació a Pelosi, després d'haver-li lliurat una còpia del discurs (Reuters/Leah Millis)

 

I al final de la intervenció de Trump, Pelosi s'ha revenjat estripant de manera ostensible una còpia del discurs del president.

 

 

Aquesta ha estat la resposta de Nancy Pelosi, la impulsora de l'"impeachment" contra Donald Trump.

Un cop ha acabat l'acte, Pelosi ha dit que, de totes les opcions possibles, aquesta reacció és la que li ha semblat més cortesa.

Durant el discurs, el president ha tret pit sobre la bona marxa de l'economia, amb un atur amb mínims històrics. Era l'últim discurs de Trump al Congrés abans de les eleccions presidencials del novembre. Un discurs que s'ha viscut amb una tensió superior a la d'altres vegades, conseqüència de la forta polarització del país.

El president s'ha erigit com a líder de la reconstrucció econòmica, patriòtica i espiritual dels Estats Units, enmig dels aplaudiments dels republicans.

"Els enemics dels Estats Units fugen, les fortunes creixen i el futur del país és enlluernadorament brillant. Els anys de la decadència econòmica s'han acabat. En només tres anys hem destruït la mentalitat del declivi nord-americà i hem rebutjat reduir els objectius dels Estats Units."

 

Debat de la Unió: Trump nega la ma a Pelosi, que respon estripant una còpia del discurs
Trump: "Les fortunes creixen i el futur del país és enlluernadorament brillant" (Reuters/Leah Millis)

 

Des dels seients demòcrates, malestar i expressions de reprovació, fins i tot amb esbroncades per part d'algunes congressistes, quan han recordat al president que, si no s'ha aprovat una llei per abaixar els preus dels medicaments, ha estat per culpa del bloqueig republicà al Senat.


Trump: "Nosaltres podem ajudar l'Iran"

Donald Trump ha presumit també de la feina feta en política exterior. Després d'ordenar l'assassinat del líder d'Estat Islàmic Abu Bakr al-Baghdadi, i del general Soleimani, Trump ha estès la mà al govern iranià, sota la condició que...

"...abandoni la seva recerca de l'arma nuclear, deixi d'escampar el terror, la mort i la destrucció, i comenci a treballar pel bé del seu poble. (···) A causa de les nostres poderoses sancions, a l'economia iraniana li està anant molt malament. Nosaltres els podem ajudar. O potser són massa orgullosos o ximples per demanar ajuda. Som aquí. Veurem quin camí trien. Només depèn d'ells."


I ha destacat que "està treballant per posar fi a les guerres del Pròxim Orient", com la de l'Afganistan:

"No busco matar centenars de milers d'afganesos, molts d'ells innocents. Tampoc és la nostra funció servir d'altres nacions com a agència de seguretat. (···) Estem treballant per posar fi d'una vegada per totes a la guerra més llarga dels Estats Units i que tornin a casa les nostres tropes."


Guaidó, convidat al Congrés

Trump s'ha referit a l'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, que ha estat present al debat:

"Acompanyant-nos en aquesta sala hi ha el veritable i legítim president de Veneçuela, el senyor Juan Guaidó. Senyor president, si us plau, transmeti aquest missatge a la seva terra natal."

"El mandat de tirania [de Maduro] quedarà trencat i aixafat."

 

Debat de la Unió: Trump nega la ma a Pelosi, que respon estripant una còpia del discurs
La majoria dels congressistes han aplaudit Guaidó (Reuters/Leah Millis)

 

Tant els republicans com una gran part dels demòcrates han aplaudit Guaidó, que, quan ha acabat la sessió al Congrés nord-americà, ha agraït, via Twitter, "el compromís dels Estats Units" per contribuir a "la llibertat de Veneçuela".

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut