Trump mostra interès per comprar Groenlàndia i els polítics danesos se'n riuen

Donald Trump ha demanat als seus assessors que estudiïn si és possible comprar aquest territori autònom de Dinamarca
Trump mostra interès per comprar Groenlàndia i els polítics danesos se'n riuen
Washington

Trump mostra interès per comprar Groenlàndia i els polítics danesos se'n riuen

Donald Trump ha demanat als seus assessors que estudiïn si és possible comprar aquest territori autònom de Dinamarca
Redacció Actualitzat
TEMA:
Trump
Donald Trump, president dels Estats Units

Donald Trump, president dels Estats Units

L'interès del president dels Estats Units, Donald Trump, per comprar Groenlàndia ha estat rebut amb sorna pels polítics danesos, que fins i tot han posat en dubte el seu estat mental. "Deu ser una broma de l'1 d'abril fora de temporada", ha dit a Twitter l'exprimer ministre danès i actual líder de l'oposició, el liberal Lokke Rasmussen:

Groenlàndia és un dels territoris autònoms d'ultramar del regne de Dinamarca, que va colonitzar fa tres segles l'illa, de més de 2 milions de quilòmetres quadrats, el 80% cobert de gel de manera permanent. Actualment té 56.000 habitants.

 

 

Soren Espersen, portaveu d'Afers Exteriors del Partit Popular Danès, tercera força parlamentària:

"Si és veritat que està pensant en això, és una mostra definitiva que s'ha tornat boig. He de dir-ho: La idea que Dinamarca vengui 50.000 ciutadans als Estats Units és una veritable bogeria."

El seu homòleg del partit Social Liberal, quarta força a la cambra, i aliat del govern Socialdemòcrata, Martin Lidegaard, s'ha mostrat esperançat que el que ha dit Donald Trump "sigui una broma" perquè, en cas contrari, seria "una idea terrible".

Jo dic "no, gràcies" a comprar Groenlàndia,"és una mercaderia que no es pot vendre", ha explicat Aaja Chemnitz Larsen, una de les dues diputades groenlandeses que hi ha al Parlament danès.

 

 

Segons mitjans dels Estats Units, Trump ha mencionat aquesta qüestió diverses vegades en les últimes setmanes durant reunions i sopars. The Washington Post ha assenyalat que a la Casa Blanca ja s'ha discutit sobre la legalitat de la hipotètica compra, del procediment d'incorporar un territori durant el seu govern i d'on sortirien els diners per a l'adquisició.

La cadena CNN ha fet públic que Trump, un multimilionari que va fer fortuna amb el desenvolupament immobiliari, ha demanat a l'advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, que estudiï la possibilitat.

 

 

Els mitjans comenten que els assessors de Trump estan dividits entre els que creuen que el mandatari parla seriosament i els que diuen que es tracta d'un caprici passatger.

Les versions dels mitjans sobre quins són els interessos de Trump per Groenlàndia estan entre els seus recursos naturals i la seva importància geoestratègica.

Durant la Segona Guerra Mundial, amb Dinamarca sota control nazi, els Estats Units van ocupar temporalment Groenlàndia, i quan va acabar el conflicte, hi va construir la base aèria de Thule, encara activa, molt important durant la guerra freda.

 

 

Trump no seria el primer president dels Estats Units que intenta comprar Groenlàndia, ja que, segons The Washington Post, Harry Truman (1945-1953) va oferir 100 milions de dòlars a Dinamarca per l'illa després del final de la Segona Guerra Mundial.

Trump visitarà Dinamarca els dies 2 i 3 de setembre i un dels temes de l'agenda serà Groenlàndia. El president de l'illa també hi assistirà.

ARXIVAT A:
Trump