Joe Arpaio (Reuters)
Joe Arpaio (Reuters)
Washington

Trump indulta l'ex-xèrif Joe Arpaio, condemnat per discriminació racial

Arpaio estava condemnat a sis mesos de presó per desacatament als tribunals en un cas de discriminació racial

RedaccióActualitzat

Als Estats Units, Donald Trump ha indultat l'ex-xèrif d'Arizona Joe Arpaio, conegut per la seva ideologia racista.

Arpaio afrontava una condemna de mig any de presó per desacatament als tribunals en un cas de discriminació racial.

El cas es remunta a gairebé deu anys enrere. Aleshores, el departament de Justícia dels Estats Units el va investigar per haver violat els drets civils de la comunitat llatinoamericana.

El 2011, la justícia nord-americana va ordenar a Arpaio que deixés de detenir gent per motius racials, però el xèrif no en va fer cas. El 2015, una jutge va obrir un cas en contra seu per desobeir ordres de la justícia. Al juliol, un tribunal el va declarar culpable dels fets.

Ara, però, Trump li ha concedit el perdó presidencial perquè afirma que l'ex-xèrif té 85 anys i en porta més de 50 exercint un servei admirable -diu el president nord-americà- al país.

En un míting que va fer dimarts, ja va dir que Arpaio "no podia ser condemnat per fer la seva feina".

Donald Trump rectifica així la sentència d'Arpaio, una de les primeres cares que va donar suport a la seva candidatura a la Casa Blanca.

 

L'indult de Trump ha estat condemnat per polítics i organitzacions d'Arizona, que l'han qualificat d'"insult a la comunitat" hispana i de "clar suport" als grups supremacistes blancs.

Arpaio va ser xèrif del comtat de Maricopa, a Arizona, 24 anys. Es va fer famós per la seva mà dura amb els immigrants sense papers i per les dures condicions que va imposar a la presó sota la seva jurisdicció.

 

 

Anar al contingut