Trump firma la llei de suport a les protestes de Hong Kong i encén la Xina
Trump i Xi Jinping a la cimera de fa cinc mesos (Reuters/Kevin Lamarque)

Trump firma la llei de suport a les protestes de Hong Kong i encén la Xina

Enmig de la guerra comercial entre Pequín i Washington, el gegant asiàtic amenaça amb represàlies si Trump continua interferint en els seus assumptes

RedaccióActualitzat

Donald Trump tiba la corda amb la Xina. En plena guerra comercial entre Washington i Pequín, el president dels Estats Units ha acabat firmant el projecte de llei que fa costat a les mobilitzacions de Hong Kong. El document preveu, entre altres mesures, sancionar els funcionaris xinesos per violacions dels drets humans.

Aquesta situació ha provocat la ira de les autoritats xineses, que ho consideren una "interferència descarada" en els seus afers interns. "És una intromissió que fracassarà", asseguren des del Ministeri d'Exteriors. I no han estalviat crítiques a la norma, qualificant-la d'"abominable i amb intencions sinistres".

Pequín va convocar l'ambaixador nord-americà a la Xina, Terry Branstad, per demanar-li que exigeixi a Washington que "no apliqui" la llei subscrita per Trump. El vicepresident xinès, Le Yucheng, ha expressat a Branstad la "ferma oposició" del país a la norma, i ha instat els Estats Units a "corregir el seu error" per no "perjudicar encara més" les relacions diplomàtiques.

Trump desafia la Xina fent costat a les mobilitzacions de Hong Kong (Reuters/Yuri Gripas)

I el president Xi Jinping estudia represàlies si Trump no rectifica (Reuters/Florence Lo)

La llei que va tirar endavant als Estats Units té com a objectiu protegir els drets humans a Hong Kong. La norma proposa la prohibició de vendre material antidisturbis a la policia de l'excolònia britànica i imposar sancions a funcionaris xinesos que hagin violat els drets civils. Fa referència a detencions arbitràries, tortures, confessions forçades o entregues extrajudicials.


Treva a Hong Kong

El rebuig a aquesta llei nord-americana també arriba per part del govern de Hong Kong, que considera que la norma envia un senyal erroni als manifestants i que no contribuirà a calmar els ànims al territori.

De moment, les eleccions locals de diumenge, que van donar un triomf aclaparador als opositors, han propiciat una treva en les mobilitzacions dels últims mesos.

Estat en què ha quedat el poliesportiu de la Universitat Politècnica (Reuters/Adnan Abidi)

 

La policia ha entrat a la Universitat Politècnica després d'onze dies de setge a la tancada d'estudiants, que es van fer forts enmig de les protestes.

Els agents han comprovat que no hi queda ningú a dins. Segons les forces de seguretat, la seva prioritat no era fer detencions sinó oferir assistència mèdica. L'equip policial inclou artificiers, que han d'examinar si hi ha explosius a la zona, com els còctels molotov que duien alguns dels estudiants.

ARXIVAT A:
XinaTrump Estats UnitsHong Kong
Anar al contingut