Donald Trump, al costat de la dissident cubana Cary Roque, explicant a Miami la seva nova política per a Cuba (Reuters)
Donald Trump, al costat de la dissident cubana Cary Roque, explicant a Miami la seva nova política per a Cuba (Reuters)
Washington

Trump fa un pas enrere en la política d'obertura amb Cuba

Anuncia que s'enduriran els requisits per als viatges dels nord-americans a Cuba i es limitaran els negocis amb l'illa

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha decidit endurir les normes per als ciutadans nord-americans que viatgin a Cuba i posar fortes limitacions als negocis amb empreses controlades per l'exèrcit cubà.

Ho ha anunciat en un acte a Miami, a Florida, envoltat de cubans dissidents que viuen en territori nord-americà. En el seu discurs, Trump ha dedicat dures paraules al règim de Castro, que ha qualificat de "brutal", pels crims i la repressió que ha exercit contra els ciutadans.

El president nord-americà s'ha obert a signar un nou acord bilateral amb Cuba, però només si el règim de Castro fa progressos democràtics, amb la celebració d'eleccions lliures i l'alliberament dels presos polítics:

"Amb efecte immediat cancel·lo l'acord completament unilateral amb Cuba de l'administració Obama. No aixecarem sancions contra el règim cubà fins que no s'alliberin tots els presoners polítics, no es respectin les llibertats de reunió i d'expressió, es legalitzin tots els partits polítics i no es facin eleccions lliures supervisades internacionalment."

 

En el discurs no ha detallat les mesures, sinó que s'ha dedicat a carregar de simbolisme l'anunci. Per fer-ho, s'ha erigit com el defensor de les llibertats del poble davant del règim castrista i ha demostrat una inusitada preocupació pels drets humans, com no ha fet amb l'Aràbia Saudita o Egipte.

Limitar el turisme i prohibir els negocis

Les mesures aniran en dues direccions: d'una banda, prohibir que les empreses nord-americanes facin negocis amb el potent conglomerat militar que, de fet, és el que controla bona part de l'economia de l'illa. I de l'altra intentar restringir el turisme a l'illa, que, de fet, encara està prohibit, però Obama, en els acords presos amb el govern cubà, va implantar unes categories i que a la pràctica van obrir l'illa al turisme. Des de llavors els viatges s'han disparat.

Trump manté bona part de les mesures de normalització de relacions: l'ambaixada nord-americana no es tanca, no reinstaura la política de peus secs i peus mullats que donava prioritat als immigrants cubans que arribaven als Estats Units, no es toquen les remeses ni tampoc els vols comercials ni els creuers.

Consens a Cuba que és un error

Els efectes que tindrà tot això no seran pas immediats, perquè les noves regulacions encara s'han de redactar i aprovar. Per prendre aquestes mesures, Trump hauria cedit a les pressions dels anticastristes de Miami. Els partidaris de fer marxa enrere en la política aperturista amb l'Havana ho justifiquen perquè, segons ells, l'alleujament a les restriccions ha beneficiat financerament el govern de Raúl Castro.

A l'illa, en canvi tant el règim,com els dissidents i els emprenedors consideren un error aquesta marxa enrere respecte a l'era Obama.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut