Washington

Els EUA acusen 13 ciutadans russos i 3 entitats d'interferir en les presidencials

Trump es desvincula del Russiagate però confirma la ingerència del Kremlin en la política nord-americana des del 2014

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han acusat formalment i han presentat càrrecs concrets per ingerències contra 13 ciutadans russos i 3 organitzacions d'aquest país per haver interferit en les eleccions presidencials nord-americanes del novembre del 2016. És la primera vegada que Robert Mueller, el fiscal especial que investiga l'anomenat Russiagate, assenyala suposats instigadors de la trama que va intervenir a favor de Donald Trump a les presidencials.

El president Donald Trump ha hagut de sortir al pas d'aquest nou capítol obert en el cas Russiagate. Trump nega que ell guanyés les últimes eleccions, gràcies a una confabulació russa, però admet que el Kremlin conspirava als Estats Units des del 2014.

En una piulada a Twitter, assegura que Rússia va començar una campanya anti-nord-americana el 2014, molt abans, diu Trump, que ell anunciés la seva candidatura a la presidència. Diu que a la seva campanya res no es va fer malament, i nega cap tipus de connivència amb Moscou.

"Rússia va començar la seva campanya anti-nord-americana el 2014, molt abans d'anunciar la meva cursa a la presidència. Els resultats de les eleccions no es van veure afectats. La campanya Trump no va fer res malament: no hi ha cap connivència!"

 

 


 

La investigació sobre la conspiració russa no presenta evidències que la campanya de propaganda tingués un impacte directe en el resultat de les eleccions que van portar Donald Trump a la Casa Blanca, segons ha informat el fiscal general adjunt Rod Rosenstein, També assegura que cap nord-americà ha participat en aquesta activitat il·legal.

Segons la fiscalia, els 13 acusats van fer una "guerra d'informació contra els Estats Units", amb l'objectiu d'estendre la desconfiança en els candidats i el sistema polític nord-americà en general. La campanya es va dirigir des de Rússia per l'Agència d'Investigació per internet i hauria estat finançada per Evgueni Prighozie, un col·laborador directe del president rus Vladímir Putin, a través de dos de les seves companyies.

L'acusació formal situa aquesta agència, amb seu a Sant Petersburg, com una de les que van donar suport a la campanya de Donald Trump des de mitjans del 2016. La fiscalia al·lega que es van fer passar per ciutadans nord-americans i es van crear falses identitats per administrar falsos perfils a les xarxes socials. Des d'aquests perfils falsos, creaven opinió sobre temes polítics i socials decisius en la campanya electoral com la immigració o la religió.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut