Josep Borrell i Mike Pompeo durant una reunió recent de l'OTAN, a Washington (Reuters)
Josep Borrell i Mike Pompeo durant una reunió recent de l'OTAN, a Washington (Reuters)

Trump endureix el bloqueig a Cuba i obre un nou conflicte amb Europa i Espanya

Washington vol endurir l'embargament reclamant als tribunals les propietats expropiades després de la revolució cubana

RedaccióActualitzat

Els Estats Units volen intensificar el bloqueig econòmic a Cuba i, de retruc, amenacen les inversions europees a l'illa. Donald Trump vol reactivar a partir d'ara un punt de la llei Helms-Burton que els seus predecessors no havien activat. Aquesta llei endureix l'embargament i obre la porta a demandar davant la justícia nord-americana empreses que treguin beneficis de propietats confiscades durant la revolució cubana.

Tot plegat fa que les empreses espanyoles amb interessos a Cuba s'enfrontin a una pluja de demandes dels antics propietaris de complexos turístics, infraestructures i energètics expropiats durant aquell temps.

En la compareixença informativa posterior al Consell de Ministres, la titular d'Educació i portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, ha remarcat aquest migdia que el govern espanyol farà costat a les empreses del país enfront d'aquesta decisió de Trump:

"Trump vol ressuscitar la llei Helms-Burton. El govern espanyol estarà absolutament donant suport a les empreses espanyoles a Cuba. Entenem que Europa farà costat, juntament amb Espanya, a aquestes empreses que estan tenint les seves activitats comercials legítimes i ben organitzades a Cuba o en altres països."


El cas de l'hotel Riviera

Instal·lacions de l'hotel Riviera de l'Havana

L'hotel el gestiona el grup empresarial mallorquí Iberostar

Un dels casos és el que afecta el mític hotel Riviera de l'Havana, gestionat pel grup empresarial mallorquí Iberostar. La propietat és de l'estat cubà, que el va nacionalitzar el 1959 quan el va expropiar, sense compensació, a un mafiós nord-americà.

Amb l'entrada en vigor del títol III de la llei Helms-Burton al maig, els seus descendents podran denunciar per danys Iberostar a la justícia nord-americana amb l'argument que s'estan beneficiant d'una propietat robada.

I el Riviera és només un exemple perquè el mateix els pot passar a totes les empreses espanyoles i estrangeres que tinguin negocis a Cuba, com el grup Meliá. Qualsevol familiar, exiliat o entitat podrà denunciar-les esgrimint el seu títol de propietat d'abans de la revolució de l'illa caribenya.
 

El ministre Borrell ho considera "un abús" dels Estats Units

Es preveu un diluvi de demandes que poden perjudicar molts conglomerats hotelers, energètics o d'infraestructures espanyols. Fins al punt que aquesta va ser la qüestió principal que el cap de la diplomàcia espanyola, Josep Borrell, va abordar sense èxit amb el seu homòleg dels Estats Units, Mike Pompeo, fa 15 dies.

"Hi ha una qüestió de principis i és que ens neguem a acceptar l'extraterritorialitat de les lleis nord-americanes. Creiem que és un abús de la seva capacitat d'imposar normes als altres. Hi estem en contra. I en segon lloc, per la defensa dels interessos econòmics del nostre país."


Europa contraataca

La Unió Europea ja ha alertat que no es quedarà de braços plegats. En una carta li diu a Mike Pompeo que compleixi els acords i que es treguin del cap aplicar aquest punt de la Helms-Burton.

La Comissió Europea ha assegurat que està "preparada" per protegir els interessos de les empreses de la UE actives a Cuba.

La resposta de Brussel·les coincideix amb la presència a Cuba del director general de Cooperació Internacional de la UE, Stefano Manservisi, que ha animat les empreses a respondre.

"Tenim un acord amb els Estats Units des del 1998. Hi ha una reglamentació que permet a les empreses europees contraatacar a iniciatives eventuals de les empreses nord-americanes."

 

Stefano Manservisi: "Hi ha una reglamentació que permet a les empreses europees contraatacar" (Reuters)

Les autoritats europees alerten a Washington dels riscos d'entrar en una nova espiral d'enfrontaments. L'ambaixador de la UE a l'Havana, Alberto Navarro, ha lamentat la situació: "Al final jo crec que això és dolent per a tothom". Navarro ha fet, però, aquest advertiment:

"S'ha de protegir els nostres empresaris que han invertit o han volgut invertir aquí (···) Els ciutadans europeus tenen l'obligació de no col·laborar i, al mateix temps, la possibilitat de sol·licitar reclamacions contra empreses [dels Estats Units] que haguessin demanat indemnitzacions per suposades utilitzacions de propietats confiscades aquí a Cuba."

Ja fa més de 20 anys que la diplomàcia europea va convèncer Washington perquè no apliqués aquest apartat de la llei Helms-Burton. Li va recordar la importància de no castigar els aliats i el van amenaçar amb una querella davant l'Organització Mundial del Comerç, que ara Brussel·les segurament desenterrarà.

La mesura que vol activar ara Donald Trump entrarà en vigor a partir de l'1 de maig, quan caduca l'última suspensió del títol III de la llei dictada per Mike Pompeo.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTrump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut