Trump saluda en pujar a l'Air Force One, la setmana passada (Reuters / Carlos Barria)
Trump saluda en pujar a l'Air Force One, la setmana passada (Reuters / Carlos Barria)

Trump, en el seu comiat: "El moviment que hem creat tot just acaba de començar"

El dia abans de deixar la Casa Blanca, Trump es mostra "orgullós" de ser el primer president en dècades que no ha començat cap guerra

RedaccióActualitzat

En el seu últim dia a la Casa Blanca, Donald Trump ha reivindicat el seu llegat en un discurs de comiat en què s'ha refermat com a "president del poble" i ha assegurat que el moviment polític que representa "tot just acaba de començar":

"Mentre em preparo per lliurar el poder a una nova administració dimecres al migdia, vull que se sàpiga que el moviment que hem iniciat tot just acaba de començar. No hi ha hagut mai res similar."


En un discurs enregistrat en vídeo, el 45è president dels Estats Units no ha mencionat Biden però sí que ha dit que "resarà" per l'administració que prendrà possessió aquest dimecres i els ha desitjat "sort". A més, s'ha vantat d'alguns assoliments del seu mandat, entre els quals ha destacat no haver iniciat cap conflicte armat:

"Estic especialment orgullós de ser el primer president en dècades que no ha començat noves guerres."


En aquest sentit, també s'ha felicitat per la reducció de la quantitat d'efectius nord-americans desplegats a l'Afganistan, Síria i l'Iraq, entre altres zones en conflicte. "Estem fent tornar a casa els nostres soldats", ha dit.

A més, ha destacat que, durant els quatre anys del seu mandat, els EUA han "revitalitzat" les aliances i han impulsat "les nacions del món a plantar cara a la Xina".

 

Un monitor mostra el discurs de comiat de Trump, a la sala de premsa de la Casa Blanca
Un monitor mostra el discurs de comiat de Trump, a la sala de premsa de la Casa Blanca (Reuters / Carlos Barria)


Sobre l'assalt del dia 6 de gener al Capitoli, Trump s'ha mostrat "horroritzat" i ha dit que són uns fets que no es poden "tolerar de cap de les maneres". Pel president sortint, "la violència política és un atac a tot el que creiem com a americans".

Trump trencarà la tradició i no assistirà a la cerimònia d'investidura del seu successor. Hores abans que Biden arribi a la Casa Blanca, el republicà abandonarà Washington cap a la seva mansió privada de Palm Beach, a Florida.

 

Biden vol estendre la mà "a tots els nord-americans"

Mentrestant, Washington es prepara per a la cerimònia de presa de possessió de Joe Biden com el 46è president dels Estats Units. La unitat serà el tema principal del discurs de Biden, que "parlarà sobre la necessitat d'unir el país en un moment de crisi sense precedents", segons ha explicat a l'agència EFE un assessor que es vol mantenir en l'anonimat:

"Estendrà la mà a tots els nord-americans i demanarà a cada ciutadà que formi part de l'intent de superar els reptes extraordinaris que afrontem."


Hores abans de la investidura, Biden i la seva dona, acompanyats de la vicepresidenta, Kamala Harris, i el seu marit, han assistit a un homenatge a les 400.000 víctimes mortals de la Covid-19 als Estats Units, que s'ha fet al memorial Lincoln de la capital nord-americana.

 

Els matrimonis Harris i Biden assisteixen a un acte en record de les víctimes de la Covid, al memorial Lincoln
Els matrimonis Harris i Biden assisteixen a un acte en record de les víctimes de la Covid, al memorial Lincoln (EFE / Shawn Thew)


La d'aquest dimecres serà la cerimònia d'investidura amb més seguretat de la història dels Estats Units, arran de les amenaces que encara cuegen per l'atac al Capitoli de fa dues setmanes.

En un butlletí intern de la setmana passada, l'FBI avisava que grups ultraconservadors estarien preparant "protestes armades" contra el Capitoli i seus de governs estatals amb motiu de la presa de possessió del nou president.

D'altra banda, en les últimes hores, l'FBI ha vetat soldats destinats a la cerimònia per possibles vincles amb la ultradreta.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut