Trump, detingut per la policia en una imatge feta per Eliot Higgins amb intel·ligència artificial (@EliotHiggins)
Trump, detingut per la policia en una imatge feta per Eliot Higgins amb intel·ligència artificial (@EliotHiggins)

Trump, detingut i empresonat en unes imatges fake generades amb intel·ligència artificial

El periodista Eliot Higgins difon unes imatges d'una hipotètica detenció de l'expresident creades amb l'eina d'intel·ligència artificial Midjourney

Ramon RadóActualitzat

L'expresident dels Estats Units Donald Trump va anunciar la setmana passada que el detindrien aquest dimarts, 21 de març, pel pagament de 130.000 dòlars a l'actriu porno Stormy Daniels a canvi del seu silenci abans de les eleccions presidencials del 2016.

Dos dies després de la data assenyalada per l'expresident, Trump continua en llibertat mentre la Fiscalia de Nova York manté la investigació oberta. El gran jurat encarregat d'estudiar els càrrecs al Tribunal Penal de Manhattan ja no es reunirà aquesta setmana i és difícil que hi hagi novetats abans de dilluns vinent.

A l'espera de saber com acaba el culebró judicial en la vida real, en un univers paral·lel l'expresident republicà ja ha estat detingut, jutjat i empresonat. La intel·ligència artificial ha generat unes imatges --òbviament, falses-- de la detenció de Trump, el judici, la vida a la presó i una fuga molt cinematogràfica que han tingut molta repercussió a la xarxa.

El periodista Eliot Higgins, fundador del mitjà Bellingcat, ha creat amb l'eina Midjourney imatges d'una imaginària detenció de Trump.


Les imatges falses s'han viralitzat ràpidament. "Feia broma, em pensava que potser ho retuitejarien cinc persones", ha explicat a The Washington Post. Tres dies després ho han retuitejat gairebé cinc mil persones i els tuits han tingut més cinc milions de visualitzacions.

La intel·ligència artificial com a eina per desinformar

A la primera piulada, Higgins ja deixava clar que les imatges penjades no eren reals, amb el missatge "fent imatges de Trump sent detingut mentre espero la detenció de Trump".

Però això no ha impedit que molts usuaris s'ho creguessin o les compartissin a les xarxes socials sense aclarir que eren falses:

L'extremada similitud de les imatges creades amb intel·ligència artificial amb la realitat és un exemple més de la facilitat amb què es poden escampar falsedats amb les noves eines tecnològiques.

No ha estat fins hores després, i només en alguns casos, que Twitter i Facebook han incorporat un missatge alertant que la informació "podria ser enganyosa" o bé que alguns lectors hi havien afegit context:

 


Judici, presó i fuga

Higgins no s'ha limitat a la detenció de Trump, sinó que ha creat una història en què apareixen Melania Trump o Donald Trump Jr protestant contra l'arrest.

En capítols següents, les imatges fetes amb intel·ligència artificial també mostren l'hipotètic judici a Trump, la desesperació davant el veredicte (excepte Melania Trump, que s'ho pren rient) i l'entrada a presó de l'expresident.


La història, que Higgins titula "Trumpshank redemption" (el títol original de la pel·lícula "Cadena perpètua" és "The shawshank redemption") continua amb Trump empresonat, vestint la clàssica granota taronja, convivint amb la resta de presoners i, finalment, fugint a través d'un túnel.


L'odissea de l'expresident acaba en un local de menjar ràpid anomenat "Minonad", molt similar a un McDonald's:


Midjourney veta Higgins

Per crear les imatges, Higgins ha utilitzat l'eina d'intel·ligència artificial Midjourney, la mateixa que va fer servir l'arquitecte indi Manas Bhatia per imaginar com seran les ciutats sostenibles del futur.

El creador de Bellingcat ha fet servir la versió 5 del programa, de pagament. Fa pocs dies ja l'havia utilitzat per publicar imatges d'una fictícia signatura d'acord de pau a Ucraïna o del president rus, Vladímir Putin, empresonat per crims de guerra:


Però després de publicar les imatges ha estat expulsat de Midjourney:


Més educació per detectar imatges falses

Malgrat l'èxit que han tingut les imatges generades amb intel·ligència artificial, aquest dijous Higgins ha compartit algunes de les dificultats amb què es va trobar a l'hora de crear-les.

Per exemple, els problemes de la intel·ligència artificial per entendre missatges complexos. També apunta que, malgrat la preocupació per la similitud de les imatges de Midjourney amb la realitat, l'eina és incapaç de recrear amb exactitud llocs reals, com ara el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

Higgins apunta que les imatges falses, generades amb intel·ligència artificial o no, "en molts casos poden fer-se virals molt més ràpidament del que es poden contrastar" i conclou que la solució passa per l'educació:

"La solució és més educació al voltant del pensament crític i fer créixer la consciència sobre com detectar imatges falses. Fins i tot amb això, sempre tindràs gent que compartirà imatges falses de manera acrítica perquè reforça les seves creences."

 

Un mitjà contra la desinformació

Bellingcat, el mitjà fundat per Higgins, és un col·lectiu internacional d'investigadors i periodistes que investiga a partir de la informació de codi obert i les xarxes socials.

El mitjà, que té un nom que podria traduir-se com "posant el cascavell al gat", està especialitzat en la verificació de fets.

Entre les investigacions més destacades que ha dut a terme hi ha l'autoria del tret amb míssil que va abatre l'avió de passatgers MH17, l'atac químic contra els civils a la ciutat siriana de Douma o la identificació com a membres de l'espionatge rus dels tres homes que van intoxicar amb un agent nerviós Sergei Skripal al Regne Unit.

ARXIVAT A:
Viral Estats UnitsTrump TwitterNotícies falsesIntel·ligència artificial
Anar al contingut