Washington

Trump desclassifica arxius inèdits sobre l'assassinat de Kennedy

Són documents sobre el pas de Lee Harvey Oswald per Mèxic un mes abans del magnicidi

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha autoritzat la publicació de gairebé 2.900 documents secrets sobre l'assassinat de Kennedy, però mantindrà la censura sobre una petita part dels arxius classificats adduint raons de seguretat nacional. Són els últims papers que queden per fer públics sobre el magnicidi del president. L'FBI i la CIA han pressionat fins a l'últim moment perquè alguns documents encara continuïn classificats.

Lee Harvey Oswald va disparar al president John Fitzgerald Kennedy el 22 de novembre de 1963 quan aquest feia una visita a la ciutat de Dallas. Avui en dia, 54 anys després, encara un 61% dels nord-americans creuen que Oswald obeïa les ordres d'algú.

 

 

Els papers que ara surten a la llum estan relacionats amb el pas de Lee Harvey Oswald per Mèxic, país que va visitar un mes abans de matar Kennedy. Les dues agències de seguretat nord-americana ja van convèncer Georges Bush pare l'any 1992 perquè els mantingués secrets 25 anys més.

La documentació secreta de la investigació sobre l'assassinat de Kennedy està custodiada als Arxius Nacionals de Washington. Equivalen a l'1% de tota la documentació que va generar el cas, el 99% restant ja és públic.

 

Ara, Donald Trump ha donat sis mesos més a l'FBI i la CIA, fins a l'abril del 2018 per revisar les raons per les quals decideixen mantenir ocults determinats documents i "minimitzin els fragments censurats" per poder publicar-los com més aviat millor. A les agències els preocupa que els arxius "exposin la identitat d'individus" que podrien ser informants de la CIA o que donin detalls sobre activitats d'organitzacions estrangeres aliades.

Així doncs, sembla que els documents desclassificats no seran una bomba ni desmuntaran la versió oficial, però aportaran llum sobre què va fer Oswald a Ciutat de Mèxic l'octubre de 1963. I també sobre el que sabia la CIA de les seves visites al consolat cubà i els seus intents per viatjar a Moscou. Un mes després, el 22 de novembre, Oswald, un jove fascinat pel comunisme, matava el 35è president dels Estats Units.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut