El candidat republicà a presidir el Congrés, Kevin McCarthy, arribant al seu despatx a la cambra aquest dimecres

Bloqueig per escollir el republicà McCarthy al Congrés dels EUA, malgrat la crida de Trump

L'expresident dels Estats Units intenta reconduir la crisi oberta per un grup de 20 ultraconservadors que voten en contra del republicà Kevin McCarthy: ja s'han fet sis votacions, totes fallides

RedaccióActualitzat

Continua el bloqueig al Congrés dels Estats Units per escollir el president de la Cambra de Representants: el candidat republicà Kevin McCarthy encara no ha aconseguit els suports necessaris en les sis votacions que hi ha hagut entre aquest dimarts i aquest dimecres. 

El boicot d'una vintena de congressistes ultraconservadors del Partit Republicà ha continuat aquest dimecres: els congressistes rebels han votat en bloc un candidat alternatiu, Byron Donalds, i s'ha repetit el mateix resultat successivament: McCarthy només ha obtingut 201 vots, però en necessita 218 per ser escollit.

Això, malgrat que l'expresident dels Estats Units Donald Trump ha trencat una llança a favor McCarthy després que dimarts el candidat perdés les tres votacions consecutives en una situació insòlita des de fa més de cent anys.

"Vam tenir unes converses realment bones ahir a la nit. Ara és el moment que tots els grans membres republicans de la cambra votin Kevin McCarthy, tanquin el pacte i agafin la victòria", ha proposat als republicans díscols a través de la seva xarxa, Truth Social.

"Republicans: no convertiu un gran triomf en una derrota gegant i vergonyosa. És l'hora de celebrar-ho: Kevin McCarthy farà una gran feina", ha afegit Trump, que també es postula a la nominació del seu partit a les eleccions presidencials de l'any vinent.

Kevin McCarthy i Donald Trump en una imatge d'arxiu (2018)

D'aquesta manera, Trump intenta mediar i reconduir la crisi oberta al Congrés, on McCarthy no se'n surt per obtenir els 218 vots necessaris.

Aquests ultraconservadors critiquen McCarthy per no haver negociat amb ells una reforma del reglament dels debats ni els noms per liderar els comitès del Congrés a la nova legislatura.

Per desencallar la situació, McCarthy podria negociar amb els 20 congressistes que el bloquegen perquè el votin, podria retirar-se o es podria escollir un nou candidat.   

I és que el reglament no contempla cap altra alternativa que seguir repetint votacions fins que algú aconsegueixi la majoria necessària.


Biden diu que és un espectacle "vergonyós"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha qualificat d'espectacle "vergonyós" la divisió dels republicans en l'elecció d'un nou president del Congrés. "La resta del món ho està veient", ha advertit.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut