El president nord-americà durant una roda de premsa a la Casa Blanca (EFE/Stefani Reynolds)
El president nord-americà durant una roda de premsa a la Casa Blanca (EFE/Stefani Reynolds)

Trump declara la guerra a Twitter, amb una ordre per reduir la protecció de les xarxes

Donald Trump continua molt descontent amb els gegants de les xarxes socials, especialment amb Twitter, que va posar en qüestió una de les seves piulades

RedaccióActualitzat

Malgrat que és la seva eina de comunicació preferida, Trump manté la seva particular guerra contra Twitter i aprova una ordre executiva per reduir la protecció legal de les xarxes socials. Diu que, si pogués, tancaria l'empresa. El president dels Estats Units pren represàlies després que Twitter va posar en qüestió una de les seves piulades.

Trump vol limitar les garanties legals d'aquestes empreses, garanties que els permeten eliminar o bloquejar continguts segons el seu criteri. L'ordre executiva demana al govern que estudiï com es pot castigar les plataformes quan censuren o alerten de determinats missatges ja que vulnerarien la llibertat d'expressió. Quan ho fan, diu el president, utilitzen pràctiques injustes i enganyoses, actuen com un diari progressista i deixen de ser un forum públic neutral on la gent pot expressar el que vol.

La forma concreta de castigar les plataformes és retirar algunes de les proteccions legals que les blinden davant de possibles demandes pel contingut fals o difamatori que hi pengen els usuaris. La paradoxa és que, sense aquest escut, haurien de vigilar molt més els continguts i  probablement acabarien censurant moltes entrades dubtoses, com algunes que fa el president.

Hores abans de firmar l'ordre, Trump va avisar des del seu compte personal que regularia "o fins i tot tancaria" aquestes xarxes socials:

 

L'oposició i la majoria d'experts coincideixen que l'ofensiva de Trump és una represàlia contra Twitter, que, 48 hores abans, per primer cop, va alertar que dues piulades del mandatari podien ser enganyosos, ja que deien falsedats manifestes. Creuen que la justícia li acabarà tombat la iniciativa, perquè atemptaria contra el que ell assegura que defensa, la llibertat d'expressió.

Suport de Zuckerberg

Trump ha trobat un curiós aliat: Mark Zuckerberg. El fundador de Facebook s'ha posat al costat del president dels Estats Units, en assegurar que les plataformes no poden ser "àrbitres de la veritat" i que la ciutadania hauria de poder conèixer el que diuen els polítics "sense intermediaris".

El CEO de Twitter, Jack Dorsey, els ha respost a tots dos a través de la xarxa. Assegura que no són àrbitres de la veritat, sinó que volen donar eines perquè el públic pugui jutjar per si mateix:

 

La "seva" xarxa social

La decisió de Trump contrasta amb la seva predilecció per Twitter. El president dels Estats Units, des del seu compte personal, fa desenes de piulades per setmana. Només ahir, quan va aprovar l'ordre executiva, va fer -sumant tuits i retuits- més de 15 publicacions. Entre elles, una anunciant que seria "un gran dia" per a les xarxes socials i el "joc net":

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsTwitterLlibertat d'expressió
Anar al contingut