Trump comença la transició de poder a Biden tres setmanes després de les eleccions
Donald Trump, durant una compareixença de premsa a la Casa Blanca (Reuters / Carlos Barria)

Trump cedeix i comença el traspàs de poder a Biden després de tres setmanes de bloqueig

Sense fer cap declaració pública per reconèixer la derrota, Trump accedeix a la transferència de poders al nou president electe, primer pas per abandonar la Casa Blanca

Actualitzat

Tres setmanes després de la jornada electoral, el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, cedeix tècnicament i desbloqueja el procés de traspàs de poders cap al guanyador dels comicis, Joe Biden.

Tot i que continua sense fer cap declaració oficial per reconèixer la derrota, Trump ha donat llum verda a la transferència de poders cap al president electe, un pas evident cap a l'acceptació de la derrota.

 

 

"Vull agrair a Emily Murphy de la GSA [l'Administració General de Serveis] la ferma dedicació i lleialtat al nostre país. Ha estat assetjada, amenaçada i objecte d'abusos, i no vull veure que això li passa a ella, a la seva família o a treballadors de la GSA. El nostre cas continua AMB FORÇA, continuarem...

...la lluita justa, i crec que ens en sortirem. Tanmateix, per l'interès del nostre país, recomano que Emily i el seu equip facin el que hagin de fer respecte als protocols inicials, i he dit al meu equip que faci el mateix."

 

L'anunci de Trump ha arribat poc després que es fes pública una carta de la responsable de l'Administració General de Serveis (GSA), Emily Murphy, a Biden en què certificava la seva victòria i es posava a la seva disposició per començar la transició.

 

Aquest reconeixement per part de la GSA és un tràmit imprescindible perquè Biden pugui tenir accés a recursos clau per poder començar la transició per governar.

 

Biden anuncia l'inici de reunions amb l'administració Trump

Poc després de l'anunci de Trump, l'equip de Biden ha anunciat que "en els propers dies" començarà a reunir-se amb els funcionaris de l'administració Trump per fer efectiva la transferència de poder.

"Els funcionaris de transició començaran a reunir-se amb funcionaris federals per discutir la resposta a la pandèmia, per tenir informació detallada dels nostres interessos de seguretat nacional", ha assenyalat el director executiu de l'equip de transició de Biden, Yohannes Abraham.

L'equip de transició creu que, amb la carta de la GSA, es "proporciona a l'administració entrant els recursos i el suport necessaris per dur a terme una transferència de poder sense problemes i pacífica":

"La decisió d'avui és un pas necessari per començar a abordar els desafiaments que afronta la nostra nació, inclòs el control de la pandèmia i la recuperació de la nostra economia. Aquesta decisió final és una acció administrativa definitiva per començar formalment el procés de transició amb les agències federals."

 

Tres setmanes sense reconèixer la derrota

Tot i que els mitjans de comunicació van projectar la victòria de Biden el 7 de novembre, Trump no ha reconegut la derrota i ha al·legat que hi ha hagut un frau electoral, tot i que no n'ha aportat proves.

Els tribunals, però, només han escoltat dues de la trentena de denúncies per frau que ha presentat l'equip de Trump. Aquest dissabte, un jutge de Pennsilvània va rebutjar anul·lar prop de 7 milions de vots de majoria demòcrata.

Aquest dilluns, el president electe ha anunciat l'equip de seguretat nacional i d'exteriors del futur gabinet, amb Antony Blinken com a secretari d'Estat i Alejandro Mayorkas com a titular del Departament de Seguretat Nacional.

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut