Trump anuncia que retindrà indefinidament els menors migrants que arriben als EUA
Donald Trump, aquest dimecres després de baixar d'un helicòpter a Washington (Reuters)
Washington

Trump anuncia que retindrà indefinidament els menors migrants que arriben als EUA

Ara el termini màxim de retenció d'adults i de menors en centres d'internament, separats o amb les seves famílies, és de 20 dies

RedaccióActualitzat

El govern de Donald Trump va anunciar aquest dimecres una norma que eliminarà el termini màxim de 20 dies de retenció de les famílies migrants.

Això implicarà la possibilitat de tenir tancats en centres d'internament els menors separats dels seus pares o familiars de manera indefinida mentre la justícia decideix sobre els seus casos.


La nova norma està previst que entri en vigor d'aquí dos mesos, i eliminarà el límit de 20 dies fixat el 1997 en l'anomenat "acord de Flores".


60 dies a Espanya i 120 a la Unió Europea

A Espanya el termini màxim per retenir migrants irregulars en centres d'internament és de 60 dies, i no es diferencia entre adults, menors i famílies senceres.

Per la seva banda la Unió Europea demana als països que no passin dels 120 dies.


Legislació "desfasada"

La mesura és un nou pas en el desmantellament del sistema de garanties que la legislació dels Estats Units ofereix als migrants que arriben irregularment a les seves fronteres.

En aquest sentit la Casa Blanca va assegurar en un comunicat que la legislació vigent "està desfasada":

"L'acord de Flores, que data de fa dècades, està desfasat i no té en compte el canvi massiu de la immigració cap a famílies i menors d'Amèrica Central."

Trump mateix va argumentar que el canvi és per "protegir els menors" i que és "una necessitat humanitària urgent".

"Guerra psicològica" contra els migrants

Molt al contrari, els defensors dels drets dels immigrants consideren que la mesura pot comportar perjudicis greus físics i mentals als menors.

El president de l'Associació Psicoanalítica dels EUA, Lee Jaffe, ha assegurat que el que està fent Trump és "guerra psicològica" contra els migrants:

"Queda clar que l'actual administració fa servir un llenguatge, unes polítiques i uns abusos cruels amb l'objectiu de dissuadir els immigrants i els sol·licitants d'asil."

La mesura també podria comportar una violació de la legislació internacional: segons Marcela Martino, subdirectora del Centre per la Justícia i el Dret Internacional, "aprofundirà les violacions de drets humans":

"El dret internacional és clar: els infants migrants no poden ser detinguts per cap motiu."


Els demòcrates i el govern mexicà volen que la justícia ho anul·li

Per la seva banda, la presidenta del Congrés, la demòcrata Nancy Pelosi, ha dit que espera que un jutge federal anul·li aquest canvi legislatiu.

El govern mexicà també s'ha queixat de la mesura, i ha deixat oberta la possibilitat d'emprendre accions legals per aconseguir que no s'apliqui.

En tot cas, ha assegurat que quan comenci a aplicar-se en farà un seguiment per verificar que es fa sense perjudicar els migrants.

 



Dues mesures més durant l'estiu

 

És la tercera mesura de l'administració Trump per endurir les lleis d'immigració en poc més d'un mes.

El 15 de juliol va fer pública una norma que impedeix demanar asil a la pràctica totalitat dels migrants que arriben a través de Mèxic.

I el 12 d'agost, una altra que nega el visat i la residència permanent als que no tenen uns ingressos mínims.


Eliminar la ciutadania per als fills d'immigrants

A diferència del que acostuma a fer, Trump no va publicar cap tuit referint-se a aquesta mesura.

En declaracions als periodistes, però, sí que va tornar a insistir en la seva intenció d'eliminar la ciutadania automàtica per als fills dels immigrants que neixen en territori dels EUA:

"Francament, és ridícul, tens un nadó al nostre país, és a dir, creues la frontera, tens un nadó i... felicitats, el nadó ara és un ciutadà nord-americà."

Trump ja va dir el mateix el 2016, durant la campanya electoral, i l'octubre del 2018 va assegurar que faria un decret per eliminar-ho, però encara no ha gosat fer-ho.

L'ombra de Donald Trump, aquest dimecres a Washington durant una roda de premsa (Reuters)

ARXIVAT A:
Trump Migracions
Anar al contingut