Washington

Trump anul·la a cop de tuit una cimera secreta amb caps talibans i el president afganès

La reunió s'havia de fer aquest diumenge i el president nord-americà l'ha cancel·lat de forma sorprenent poques hores abans

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit cancel·lar per sorpresa unes converses de pau secretes i inèdites que havia de tenir amb líders talibans i amb el president de l'Afganistan.

Les trobades estaven programades per a aquest diumenge a la residència presidencial de Camp David. I com ha decidit Donald Trump cancel·lar la trobada en l'últim minut? A cop de tuit i clarament indignat.

Trump justifica la decisió de liquidar les converses després que els talibans hagin reivindicat un recent atemptat a Kabul:

 

"Gairebé tothom ho ignorava, però els principals líders talibans i el president de l'Afganistan (de forma separada) s'havien de reunir amb mi en secret a Camp David. Venien als Estats Units aquesta nit.

Malauradament, per crear una falsa influència, van admetre un atac a Kabul que va matar un dels nostres soldats més grans i 11 persones més. Immediatament vaig cancel·lar la reunió i he suspès les negociacions de pau. Quin tipus de gent mata tantes persones aparentment per enfortir la seva posició en les negociacions?

No ho han aconseguit, només ho ha empitjorat! Si no poden acceptar un alto el foc durant aquestes converses de pau tan importants, i fins i tot maten 12 persones innocents, llavors probablement no tenen la capacitat de negociar un acord significatiu. Quantes dècades més estan disposats a lluitar?"

...

 

 



Els combatents talibans, que ara controlen més territori que en cap moment des que va començar la guerra el 2001, van llançar la setmana passada assalts a les ciutats del nord de Kunduz i Puli Khumri i van fer dos atemptats suïcides a la capital afganesa.

Cimera històrica

Si s'hagués fet, la cimera hauria estat històrica. Hauria suposat una trobada entre el president dels Estats Units i uns líders extremistes admiradors de Bin Laden i que han mort 2.400 soldats nord-americans en la guerra més llarga que ha fet mai Washington.

La cimera havia de servir, precisament, per rubricar l'acord de pau que van pactar fa una setmana els Estats Units i la guerrilla, i que contemplava una retirada de tropes nord-americanes a canvi del compromís talibà de no donar refugi a Al-Qaeda.

Tot indicava que s'havia arribat al principi de la fi de l'aventura afganesa per a Washington, que va començar fa 18 anys.

La cancel·lació de la trobada secreta al més alt nivell d'aquest diumenge a Camp David deixa moltes preguntes obertes: els tuits de Trump posen fi a nou mesos de difícils negociacions? Les negociacions prèvies no han servit de res? Impressionarà el gest imprevist de Donald Trump els talibans, que estaven guanyant la guerra i tampoc tenien pressa per pactar? I com pensa el president nord-americà ara complir la promesa electoral de marxar de l'Afganistan?

La quimera de la pau a l'Afganistan es complica encara més i 35 milions d'afganesos seguiran patint una guerra sense final a la vista.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut