Trump admet finalment la derrota enmig de les peticions de destitució
Donald Trump, aquest dijous en el discurs que ha difós a Twitter

Trump admet finalment la derrota enmig de les peticions de destitució

L'encara president dels Estats Units gira el seu discurs com un mitjó després que amenacin amb destituir-lo amb l'esmena 25

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Marxa enrere radical de l'encara president dels Estats Units, Donald Trump: ha gravat un breu discurs en vídeo aquesta nit de dijous per condemnar l'assalt dels seus seguidors al Capitoli d'aquest dimecres.

Després d'haver-los atiat des de la Casa Blanca perquè defensessin la seva presidència, ara ha dit que està "indignat per la violència, l'anarquia i el caos":

"Voldria començar per parlar de l'atroç atac al Capitoli dels Estats Units. Com tots els nord-americans, estic indignat per la violència, l'anarquia i el caos."

"Per a aquells que es van involucrar en els actes de violència i destrucció: vosaltres no representeu el nostre país. I per a aquells que van violar la llei: ho pagareu."

Amb aquestes paraules ha girat com un mitjó la seva actitud envers els que van ocupar el Capitoli, després que aquest dimecres hagués expressat el seu "amor" per ells.

L'assalt al cor de la democràcia nord-americana, en imatges
Gasos lacrimògens a l'exterior del Capitoli, aquest dimecres a Washington (Reuters)
 

Admet finalment la derrota

Trump ha anat molt més lluny, fent el que va prometre que no faria mai: admetre la derrota i anunciar que el 20 de gener Joe Biden serà investit president.

Ho ha fet adreçant-se als milions de votants que encara seguien enganyats per la seva retòrica dels últims mesos, que els havia fet pensar que la situació encara era reversible.

El vídeo l'ha penjat a Twitter al seu compte personal, recuperat després que els responsables de la xarxa social li suspenguessin:

"El Congrés ha certificat els resultats. El 20 de gener s'inaugurarà una nova administració. Ara em centraré a assegurar una transició tranquil·la, organitzada i sense interrupcions del poder. És un moment de guarició i reconciliació."


A Twitter, Trump també ha desvelat una altra de les incògnites del final del seu mandat. Diu que trenca la tradició i no assistirà a la presa de possessió de Biden, el 20 de gener. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.</p>&mdash; Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href="https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1347569870578266115?ref_src=twsrc%5Etfw">January 8, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

L'amenaça de l'esmena 25

Trump ha fet aquesta marxa enrere després de la dimissió de dos membres del seu govern i, sobretot, de l'amenaça que el destitueixin abans del dia 20 fent servir l'esmena 25 de la Constitució.

Aquesta esmena permet inhabilitar el president en favor del vicepresident si ho decideix la majoria del govern, i l'han demanada els líders demòcrates del Capitoli, amb Nancy Pelosi al capdavant:

"Revisarem quines són les nostres opcions en relació amb la vint-i-cinquena esmena. Si vol ser únic i haver rebut un doble "impeachment", això depèn d'ell i del seu gabinet, que són els que han de decidir si el mantenen en el càrrec."

Tot plegat ha precipitat la decisió de Trump, que abans de gravar el vídeo, ha enviat a la seva portaveu a llegir un comunicat en el que ha avançat la condemna a la violència de dimecres i ha assegurat que hi haurà "una transició ordenada":


El vicepresident Mike Pence no ha admès en cap moment la possibilitat d'invocar aquesta esmena, i també s'hi han mostrat en contra el líder republicà al Senat Lindsey Graham:

"Pel que fa a la invocació de la 25ena esmena, no crec que sigui adequat en aquest moment. Estic buscant una transferència pacífica de poder, que es restableixin els propers 14 dies i farem el traspàs de poder en un sentit tradicional."

A Trump només li queden 12 dies de mandat, i seria molt difícil activar aquesta esmena, però molt possiblement ha servit per forçar Trump a admetre la derrota.

Sobretot per impedir que la situació creada per la seva negativa a admetre-la pugui derivar en més intents d'atacar les institucions del país en els dies que queden.

Mentrestant, s'ha sabut que un policia del Capitoli que va resultar ferit durant l'assalt de dimecres ha mort, de manera que el balanç de víctimes mortals puja a 5 persones.

Explosió causada per una munició policial mentre els partidaris del president dels Estats Units, Donald Trump, es reuneixen davant l'edifici del Capitoli dels Estats Units a Washington, EUA, el 6 de g
Moment de l'assalt al Capitoli per part dels partidaris de Trump, aquest dimecres a Washington (ACN)
ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut