Madrid

"Truman", amb cinc premis, la gran triomfadora d'uns Goya amb regust català

"Truman" s'emporta 5 estatuetes, entre les quals la de millor pel·lícula i millor direcció, i "Ningú no vol la nit" es queda amb 4 goyas

RedaccióActualitzat

"Truman" ha estat la gran guanyadora de la gala dels Goya. La pel·lícula de Cesc Gay s'ha emportat cinc estatuetes, i totes importants. Ha guanyat el premi a la millor pel·lícula, a la millor direcció, al millor actor protagonista, Ricardo Darín; al millor guió original, de Cesc Gay i Tomàs Aragay, i al millor actor secundari, Javier Cámara.

La segona pel·lícula amb més premis també és una producció catalana. "Ningú no vol la nit", d'Isabel Coixet, ha obtingut quatre Goyas a la millor direcció de producció, a Andrés Santana i Marta Miró; millor disseny de vestuari, a Clara Bilbao; millor maquillatge i perruqueria i millor música original.

De fet, tota la gala, que aquest any arribava a la 30a edició, ha estat marcada per les produccions catalans. Eren un total de 13 les que optaven a diverses categories. Aspiraven a 58 premis i finalment s'han emportat 18 de les 28 categories, com el Goya per a la millor pel·lícula d'animació per "Atrapa la bandera" o el de millor actriu secundària, per a Luisa Gavasa per "La Novia".

"La Novia", que partia com a favorita amb 12 nominacions, només ha pogut recollir dues estatuetes.

Natalia de Molina ha rebut el premi a la millor actriu per "Techo y Comida".

Una gala amb la Garriga, l'àvia de Guzmán i Ozores

L'actor i humorista Dani Rovira s'ha encarregat de presentar la gala, com ja ho va fer l'any passat. En el seu monòleg inicial ha recordat que "en cap debat electoral" previ als comicis de desembre es va parlar de cultura. Rovira ha alternat alguns missatges reivindicatius amb acudits i homenatges als actors i directors que hi havia entre el públic.

El català s'ha pogut sentir breument també a la gala per boca de Lluís Castells, que ha agraït el premi als millors efectes especials per "Anacleto: agente secreto". L'ha agraït al seu poble, a la Garriga.

La primera curiositat de la gala ha arribat ben aviat. Poc després de començar la gala, Lucas Vidal ha estat guardonat per partida doble, ja que ha rebut les dues primeres estatuetes i per dues pel·lícules diferents. Per la millor música original amb "Nadie quiere la música" i per la millor cançó original amb "Palmeras en la nieve".

El premi al millor director novell ha estat per a Daniel Guzmán, per la pel·lícula "A cambio de nada", amb un paper especialment dedicat a la seva àvia, Antonia Guzmán, també nominada a actriu revelació. Antonia, però, no ha aconseguit guanyar l'estatueta. Durant els agraïments, Daniel Guzmán ha protagonitzat una de les escenes més tendres quan s'ha referit a la seva àvia, a qui ha dedicat el premi.

El Goya d'honor d'aquest any ha estat per a l'actor Mariano Ozores, que en la seva dilatada història artística ha protagonitzat 96 pel·lícules.

Crítiques a l'IVA i a la "pirateria"

El president de l'Acadèmia de Cinema, Antonio Resines, ha centrat part del seu discurs en dos aspectes que assegura que provoquen maldecaps al món del cinema. D'una banda l'IVA cultural, i de l'altra, les descàrregues de pel·lícules.

Resines ha insistit en la rebaixa de l'IVA amb una frase marca de la casa:

"No tocaré més els nassos amb l'IVA, el cinema sí que és cultura i com a tal és una qüestió d'estat, al marge de partits i ideologies."

El presentador de la gala, Dani Roriva, s'ha afegit a aquestes reclamacions amb un dels moments més reivindicatius de la gala:

"Jo entenc que no es baixi l'IVA cultural. Un exemple, si no baixa l'IVA dels iots, a mi m'és igual, perquè no tinc iot. El mateix li passa a Montoro amb la cultura."

El president de l'Acadèmia ha reclamat també que es lluiti contra la pirateria. Denuncia que el 2015 es van descarregar 1.900 pel·lícules per minut a Espanya. I recorda que hi ha una llei de propietat intel·lectual que protegeix els drets d'autor i "una autoritat que s'ha d'encarregar de penalitzar amb fermesa a qui no ho faci ". Resines diu que el cinema gaudiria d'un millor moment si lluités amb "fermesa" contra la pirateria.

Resines també ha enviat una abraçada als que "amb gran esforç i dedicació segueixen mantenint oberts videoclubs a Espanya".

Els Guardonats

Millor pel·lícula: "Truman" Millor direcció: Cesc Gay - "Truman"
Millor actor protagonista: Ricardo Darín - "Truman"
Millor actriu protagonista: Natalia de Molina - "Techo y comida"

Millor guió original: Cesc Gay i Tomàs Aragay - "Truman"
Millor guió adaptat: "Un dia perfecte" Fernando León de Aranoa
Millor pel·lícula d'animació: "Atrapa la bandera"
Millor curt d'animació: Daniel Martínez i Rafael Cano - "Alike"
Millor direcció de producció: Andrés Santana i Marta Miró - "Ningú no vol la nit"
Millor documental: "Sueños de sal"
Millor curtmetrtage documental: "Hijos de la tierra"
Millor actriu secundària: Luisa Gavasa - "La novia"
Millor pel·lícula iberoamericana: "El Clan" de Pablo Trapero, Argentina
Millor actriu revelació: Irene Escolar - "Un otoño en Berlín"
Millor disseny de vestuari: Clara Bilbao - "Ningú no vol la nit"
Millor so: "El desconocido"
Millors efectes especials: Lluís Castells i Lluís Ribera - "Anacleto: agente secreto"
Millor pel·lícula europea: "Mustang"
Millor actor secundari: Javier Cámara - "Truman"
Millor curtmetratge de ficció: José Juís Montesinos - "El Corredor"
Millor direcció novella: Daniel Guzmán - "A cambio de nada"
Millor muntatge: Jorge Coira - "El desconocido"
Millor direcció de fotografia: Miguel Ángel Amoedo - "La Novia"
Millor direcció artística: "Palmeras en la nieve"
Millor maquillatge i perruqueria: "Ningú no vol la nit"
Millor actor revelació: Miguel Herranz - "A cambio de nada"
Millor música original: Lucas Vidal - "Nadie quiere la música"
Millor cançó original: Lucas Vidal - "Palmeras en la nieve"
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut