Troben una sandàlia del segle VI ben conservada al jaciment romà de Vilauba

Les excavacions de Camós deixen al descobert una pala, una pinta, ceràmica, llavors i ossos de bestiar que ajuden a entendre una mica més la vida a la vila al segle VI

Actualitzat

El pou de la vila romana de Vilauba, al municipi de Camós, al sud del Pla de l'Estany, ha resultat ser un niu de petits tresors, que a més s'han trobat en molt bones condicions per les qualitats del sòl.

Entre les moltes peces de cuir que hi han aparegut, hi ha una sandàlia sencera, de mitja canya, ben cosida i que es lligava amb cordons i corretges. Entre les restes de fusta, una pinta de boix, un tros que formava part d'una roda o una pala segurament per fer pa. També peces de ceràmica de luxe, gravades amb el nom, que expliquen com vivia la família que ocupava la vil·la al segle VI.

I un gran repertori de llavors, com explica Pere Castanyer, director de les excavacions.

"A l'interior del pou s'han dipositat restes de granes que pertanyen a espècies cultivades, com poden ser el blat o la vinya, i de fruiters. Molta riquesa d'espècies que aprofitaven com a recursos alimentaris."

Les evidències trobades permeten saber el tipus de vegetació que hi havia en aquesta època, una mica diferent a l'actual. Segons els arqueòlegs, el clima no era tan sec i per això hi havia altres plantes i arbres.

Pinta de boix
Pinta de boix (ccma)

 

Tros de roda de fusta
Tros de roda de fusta (ccma)

 

Tros de ceràmica de luxe amb el nom de la família
Tros de ceràmica de luxe amb el nom de la família (ccma)

Tot s'ha trobat en un pou de poc més d'un metre de diàmetre però amb una profunditat de 6,60 metres. La seva construcció es calcula que va ser entre el segle IV i V i es va deixar de fer servir a finals del segle VI o principis del VII.

Als afores de la vila s'ha excavat una parcel·la, d'on els arqueòlegs creuen que es va extreure argila per unes obres de reforma de la casa.
 

En un nivell inferior hi han descobert esquelets de bovins, entre 40 i 50 animals, i creuen que n'hi pot haver més. Un fet excepcional que els fa pensar que a finals dels segle I després de Crist la gent que vivia aquí es dedicava a l'explotació ramadera.

"Tota la resta d'ossos de bovins que hem trobat pertanyen a individus adults d'entre 3 i 5 anys i totes les restes que estem trobant són molt majoritàriament restes de caps i d'extremitats, cosa que voldria dir que les parts de carn s'exportaven encara amb l'os als mercats propers."

Pels arqueòlegs, totes aquestes troballes confirmen que el jaciment de Vilauba és un referent per a l'estudi del món rural de l'època romana.

Jaciment arqueològic de Vilauba, al Pla de l'Estany
Jaciment arqueològic de Vilauba, al Pla de l'Estany (ccma)

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut