Troben una baralla de cartes amagada a la caixa del rellotge del monestir de Santes Creus

En poc temps lluirà la policromia de la caixa del rellotge de fusta, un procés de restauració que ha estat tota una descoberta

Núria SabatéActualitzat

Un text en llatí, una carta en català antic, una sabata o una baralla de cartes del segle XVI. Podrien formar part d'un joc de pistes, però són les peces que s'han trobat dins la caixa del rellotge de fusta que hi ha al monestir de Santes Creus, a 12 metres d'altura.

Carme Subiranas, arqueòloga, diu no es sap per què aquests fragments de cartes trencades estaven allà. Segons les primeres anàlisis, datarien del segle XVI i fan pensar que els monjos de l'època ja passaven algunes estones jugant a cartes.

"Estem en un monestir i en algun lloc devien jugar a cartes els monjos."

Peces trobades dins de la caixa d'un rellotge de fusta

Les peces s'han trobat durant la intervenció de restauració del rellotge de pesos, adossat a la paret de la Torre de les Hores. L'estat de conservació era dolent i el centre de restauració de béns mobles ha treballat per fixar la decoració pictòrica d'aquest rellotge curiós de 24 hores únic a Catalunya.

 
Peces trobades dins de la caixa d'un rellotge de fusta
 

Laia Duran, conservadora i restauradora, diu que el rellotge tenia problemes de cohesió entre els estrats i per això es va decidir fer aquesta intervenció. També per l'acumulació de brutícia que hi havia a l'estructura.

El treball els ha permès datar el rellotge el segle XVI, dos segles abans del que es creia. Darrere el rellotge, hi ha una escala de cargol amagada que encara es conserva.

Escales que connectaven amb els antics dormitoris dels monjos

Les escales de darrere del rellotge connectaven amb els antics dormitoris dels monjos, un accés tapiat des de fa molts anys.

(ACN/Roger Segura)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut