Troben un quadre de Klimt al pati de la galeria d'art d'on va ser robat fa 22 anys

Era un dels quadres més buscats i l'han acabat trobant en una bossa d'escombraries durant unes feines de neteja i reestructuració del museu d'on va ser extret
Troben un quadre de Klimt al pati de la galeria d'art d'on va ser robat fa 22 anys

Troben un quadre de Klimt al pati de la galeria d'art d'on va ser robat fa 22 anys

Era un dels quadres més buscats i l'han acabat trobant en una bossa d'escombraries durant unes feines de neteja i reestructuració del museu d'on va ser extret
Laura Galán Actualitzat
TEMA:
Art
"Retrat d'una dama", quatre de Klimt de 1917 (Wikipèdia)
"Retrat d'una dama", quatre de Klimt de 1917 (Wikipèdia)

Sembla un argument de pel·lícula: el misteri del quadre desaparegut que apareix al pati de la mateixa galeria d'art d'on va ser extret fa 22 anys.

"Retrat d'una dama", que Gustav Klimt va acabar el 1917, era un dels quadres robats més buscats després de la seva espectacular i incomprensible desaparició de la Galeria Ricci Oddi de la població italiana de Piacenza. Va passar el 1997 i la notícia va fer la volta al món.

El lloc on ha aparegut i la forma amb què l'han trobat són molt inversemblants: dins d'una bossa d'escombraries durant unes obres de neteja i reestructuració del mur exterior del museu. Estava en una cavitat protegida per una portella i coberta de plantes trepadores al pati de la galeria.

Falten les últimes proves, però el director del centre d'art, Massimo Ferrari, està segur que es tracta del quatre robat que va desaparèixer misteriosament just abans del seu trasllat cap a una exposició.

 

 

Interrogants oberts

La hipòtesi amb què es treballa és que els lladres el van guardar a l'amagatall per recuperar-lo més endavant. Però l'enrenou internacional que va aixecar el robatori els va fer desistir.

El robatori de la "Dama" de Klimt va ser al febrer de 1997 i estava tan envoltat de misteri que en van parlar els mitjans de tot el món.

Durant aquests 22 anys s'han seguit diverses pistes falses i mai s'ha descobert qui ho va poder fer.

 

 

La desaparició de "La dama" va passar durant el trasllat de les obres per a una exposició al Palau Gòtic de Piacenza dedicada a Klimt. El marc es va trobar buit en una de les claraboies de la galeria.

Primer es va pensar en uns lladres "acròbates" que podrien haver entrat i sortit del museu per una estreta claraboia a plena llum del dia, ja que a la nit hi havia un sistema de seguretat amb alarmes.

Es van arribar a investigar els vigilants de l'exposició, però el jutge va desestimar aquesta pista per falta de proves.

Es va investigar, també, un conegut lladre d'obres d'art, que va reconèixer haver robat l'obra, però la policia no el va creure.

Fins i tot es va arribar a pensar que havia estat robat per a rituals satànics.

Altres pistes falses van portar a la sospita que havia estat l'exprimer ministre italià Bettino Craxi qui se'l va emportar a Tunísia per escapar de la justícia.

Casualment, l'abril del 97 la policia va interceptar a la frontera entre Itàlia i França un paquet destinat a Craxi en què van trobar un suposat Klimt, però era fals.

També es va postular que havia estat un col·leccionista qui hauria encarregat el robatori, ja que l'obra era massa coneguda per intentar-la vendre.

 

Dues "dames" en un quadre

 


Deu mesos abans de la desaparició, una estudiant d'art de 18 anys, Claudia Maga, havia descobert que sota la pintura n'hi havia una altra del mateix pintor.

Mentre estudiava les obres de Klimt, la jove va arribar a la conclusió que "Retrat d'una dama jove", pintada el 1912 i que es pensava que s'havia perdut, s'amagava sota el "Retrat d'una dama".

Les dues joves s'assemblaven molt. Tenien la mateixa mirada i la mateixa piga a la galta esquerra.

Entre les moltes versions, es creu que el pintor austríac es va enamorar d'una jove i va fer servir el primer quadre per pintar-ne un de nou a sobre.

Quan el van robar tenia un valor d'uns 44 milions d'euros. A la part posterior han aparegut els segells de les exposicions en què l'obra havia estat exposada.

 

Ara l'han traslladat a un lloc secret i protegit i es nomenarà un grup d'experts perquè en comprovin l'autenticitat.

El misteri de qui el va robar i com s'ho va fer continua obert.

ARXIVAT A:
Art