L'exemplar, un cop dipositat al port
L'exemplar, un cop dipositat al port (Atlantic Naturalist Association)

Troben un peix lluna de 3 tones i més de 3 metres, el més gros que es coneix

Estava mort i a la deriva a les Açores i supera en gairebé mig quilo l'anterior exemplar, que s'havia trobat al Japó el 1996

Xavier DuranActualitzat

Un exemplar de vora tres tones s'ha convertit en el peix ossi més pesant conegut. Es tracta d'un bot o peix lluna de l'espècie Mola alexandrine, trobat a la costa de les Açores.

El van trobar el 9 de desembre passat a la deriva a l'illa de Faial. Investigadors de l'Associació de Naturalistes de l'Atlàntic, una entitat portuguesa sense ànim de lucre, i de la Universitat de les Açores el van pesar, mesurar i examinar i en van extreure ADN. Els resultats s'han publicat al Journal of Fish Biology.

De bots o peixos lluna se'n coneixen cinc espècies. El nom del gènere, Mola, fa referència a la seva forma semblant a una pedra de molí, i en català aquests peixos també se solen anomenar moles.

L'espècie més usual és la Mola mola, i el més pesant que s'ha trobat feia 1.320 quilos. Però el Mola alexandrini, com s'ha vist ara, pot pesar més del doble.

El peix baixat amb la grua
L'exemplar supera àmpliament el fins ara considerat el peix ossi més pesant (Atlantic Naturalist Association)

La marca anterior la tenia un exemplar de la mateixa espècie trobat a Kamogawa, al Japó, l'agost del 1996, que pesava 2.300 quilos i feia 2,72 metres de llarg.

En canvi, segons les dades aportades al nou article, el pes exacte de l'exemplar trobat mort al desembre era de 2.744 quilos. La seva longitud total era de 3,25 metres, però l'alçada era superior: 3,59 metres.

Tot el procés es pot veure en aquest vídeo:

Els científics ignoren la causa de la mort del peix, però tenia una marca vora el cap que indicava el possible impacte amb una embarcació. El que no se sap és si l'impacte es va produir abans o després que morís.

Els autors conclouen dient que estudiar aquests exemplars tan grossos és difícil i que actualment hi ha poques dades morfològiques. Per això, "cal continuar la recerca per comprendre la fisiologia i l'ecologia d'aquestes icòniques i elusives espècies".

Exemplar de tauró balena
El tauró balena, amb cartílags i no ossos, és el peix més gros del món (Derek Keats/Wikimedia Commons/CC-BY-2.0)

L'exemplar és el peix ossi més pesant mai trobat, però no el peix més gros. Alguns peixos cartilaginosos superen de llarg aquestes dimensions i el més gros que es coneix és el tauró balena, Rhincodon typus, que pot superar els 15 metres de longitud i arribar a pesar més de 20 tones.

També s'ha vist recentment que el tauró balena és l'omnívor més gros del món. Es pensava que era carnívor, però un estudi fet per investigadors australians i publicat al juliol a Ecology demostra que també és capaç de menjar i digerir algues.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaRecerca científica
Anar al contingut