Caldes de Malavella

Troben un bòvid de 3 milions d'anys a l'excepcional jaciment del Camp dels Ninots

El jaciment és un dels més importants d'Europa per la informació que es pot obtenir entre els períodes de la prehistòria i el cretaci, una època amb poca documentació

RedaccióActualitzat

Els investigadors porten 17 anys treballant i trobant restes d'animals del que va ser un volcà, ara a sota terra, on fa més de 3 milions d'anys aigua i magma van causar una enorme explosió.

S'hi van posar a principis de mes i han trobat un esquelet de bòvid adult, de l'espècie "Alephis tigneresi", sencer i amb l'estructura intacta que juntament amb els altres 14 de la mateixa espècie que s'han recuperat en d'altres campanyes permetrà saber l'evolució i les dinàmiques socials d'aquests animals que van viure aquí mentre els primers homínids, com la Lucy, ho feien a l'Àfrica.

 

 

Únic a Catalunya, el jaciment del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella, és un niu de vida on s'ha trobat molt material per a la investigació.

Gerard Campeny, codirector del projecte de recerca del Camp dels Ninots:

"Nosaltres, ara estem excavant el fons d'un antic llac que es va formar en un cràter. Aquests llacs tenen unes característiques de sediments molt especials, molt neutres i que afavoreixen la conservació d'aquests animals: no només grans vertebrats, sinó que també tenim una gran col·lecció, milers de restes d'amfibis, rèptils, peixos de tot tipus, aus, tota la diversitat ecològica que hi havia fa 3 milions d'anys i que es va dipositar en el fons d'aquestes aigües, en aquest antic llac i que s'ha conservat."

 

 

 

Informació de l'últim canvi climàtic

De fet, Campeny ha destacat que el jaciment de Caldes de Malavella és un dels més importants d'Europa per la informació que es pot obtenir entre els períodes de la prehistòria i el cretaci, una època en què "hi havia un buit important" de coneixement. A més, Campeny també ha explicat que un dels reptes dels investigadors és estudiar la paleobotànica, és a dir, les plantes que hi havia en aquella època. Aquesta vegetació "proporciona informació de l'últim canvi climàtic" abans que es generés el "clima estacional" que hi ha actualment.

 

 

Considerat un jaciment excepcional i amb una riquesa singular, al Camp dels Ninots s'han trobat fins a un total de 25 esquelets de grans vertebrats com rinoceronts o tapirs. Actualment hi treballen 20 investigadors de diverses disciplines, geòlegs, biòlegs, arqueòlegs, paleontòlegs... procedents d'universitats i centre de recerca d'arreu del món.

 

 

Equipaments culturals

En paral·lel, l'Ajuntament està desenvolupant un Pla de Patrimonialització que preveu dotar el municipi d'un conjunt d'equipaments dedicats al turisme cultural i a l'educació de les diferents troballes en aquest jaciment arqueològic. El primer dels equipaments serà l'espai AQUAE, un centre d'interpretació que s'inaugurarà a principis d'agost.

 

 

El centre se situarà en un edifici històric al costat de les termes romanes del mateix municipi de Caldes de Malavella.

S'intentarà fomentar el turisme cultural i escolar perquè la gent pugui veure part de les troballes als jaciments i entendre la història a la zona abans de l'arribada dels humans. A més, ja hi ha un laboratori de restauració on els investigadors analitzen tot el material que troben durant el treball de camp. L'objectiu és que les escoles també puguin visitar aquest laboratori i que això ajudi a fomentar la recerca científica entre els més petits.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut