El cap mostra un ancià calb i barbut que podria ser un sàtir del seguici del déu Bacus. (Foto: EFE)
El cap mostra un ancià calb i barbut que podria ser un sàtir del seguici del déu Bacus. (Foto: EFE)
Barcelona

Troben un altre cap de marbre a la vil·la romana de la Sagrera

Representa un home calb i ancià que podria ser un silè, uns sàtirs que pertanyien al seguici del déu Bacus. Els experts han de fer més proves, però creuen que data del segle I o II d.C. Aquesta troballa, juntament amb l'altre cap que es va trobar el juliol passat, demostrarien que el territori que envoltava Barcino estava ocupat per cases senyorials ja des de la seva fundació.

RedaccióActualitzat
Les obres de l'AVE al seu pas per la Sagrera, a Barcelona, han deixat al descobert nombroses restes arqueològiques. S'ha trobat un mosaic i una vil·la romana, un hipogeu del Neolític o fosses d'inhumació amb restes que podrien correspondre a la Guerra dels Segadors (s. XVII)  o a la Guerra de Successió.

Ara, els tècnics que treballen a vil·la romana han trobat un cap de marbre. És de petites dimensions i representa un ancià calb i barbut, que formaria part d'un conjunt escultòric. Segons ha informat l'Ajuntament, comparant-lo amb altres escultures semblants de l'època, el cap podria ser un silè, déus menors de l'embriaguesa, sàtirs que pertanyien al seguici del déu Bacus. S'ha localitzat a la zona de les premses de vi de la "pars rustica" de la vil·la, en una sala annexa. Fins que no hi hagi un estudi amb més profunditat, no es podran oferir dades més precises, encara que la doctora Isabel Rodà considera que es podria datar entre el segle I i II d.C.

Aquest no és el primer fragment d'una escultura que es troba a la zona. Al juliol de l'any passat es va trobar un altre cap de marbre que podria formar part d'un bust o d'una escultura d'escala humana. En aquest cas era un home jove que representava el déu del vi Bacus. Aquesta va ser la primera troballa d'aquestes característiques a la ciutat.

La vil·la de la Sagrera basava la seva activitat en el cultiu de la vinya i la producció del vi. Per les diferents troballes es pot determinar que era un lloc important, possiblement de l'elit de la Barcino antiga.

Aquests descobriments són importants perquè són poques les restes escultòriques trobades a Barcelona en una excavació arqueològica. Gairebé tota la col·lecció conservada es va recuperar del rebliment de la muralla del segle IV. Barcino era una colònia més aviat petita, però aquests treballs han demostrat que el territori que l'envoltava estava ocupat per cases senyorials ja des de la seva fundació.
Anar al contingut