La canoa extreta a les aigües del llac Neuchâtel, a Suïssa (ARC Sieber)

Troben sota l'aigua una canoa de fa 2.500 anys "gairebé intacta" a Suïssa

L'embarcació data de l'edat del ferro i l'han trobat a les aigües del llac suís de Neuchâtel

RedaccióActualitzat

Un equip d'investigadors de l'entitat Arqueologia Cantonal ha fet un descobriment excepcional: han trobat una canoa de més de 2.500 anys d'antiguitat. La troballa es va produir l'1 de setembre sota les aigües del llac Neuchâtel, a Suïssa. 

Una operació "sorprenent": així és com ho han definit els mateixos arqueòlegs. L'embarcació, gairebé intacta, correspon a l'edat del ferro, i està identificada com una canoa monòxil d'uns dotze metres de llargada. Segons els responsables de la troballa, la canoa va ser construïda amb un sol tronc de fusta i l'han trobat en un "estat de conservació molt bo", a una profunditat de 3,5 metres, en un banc de sorra a la riba nord del llac de Neuchâtel 

Moment en què extreuen la canoa de les aigües del llac Neuchâtel, a Suïssa (ARC Sieber)

Un descobriment "considerable"

Aquest descobriment és una de les poques embarcacions de l'edat del ferro que es conserven a Suïssa i una de les escasses que s'han trobat tan ben conservades al país. Segons els arqueòlegs, la majoria de les restes de canoes monòxils trobades fins ara estan molt fragmentades.

Nicole Pousaz, d'Arqueologia Cantonal, subratlla la importància d'aquest descobriment per a la memòria històrica de Suïssa:

"És un descobriment arqueològic de considerable importància per a la nostra comprensió de la prehistòria de la regió. L'anàlisi de radiocarboni la data entre el 750 i el 520 a C, en què les ribes dels llacs ja no acollien pobles. És un dels vaixells més estranys d'aquesta època a Suïssa, conservat gairebé en la seva totalitat." 

L'extracció de la canoa, que ha estat publicada davant de molts mitjans de comunicació, ha suposat una feina complexa per als arqueòlegs. Experts en tècniques subaquàtiques de conservació han assessorat l'equip d'investigadors. De manera que els arqueòlegs del cantó i experts en tecnologia submarina van unir forces per dur a terme aquesta "delicada operació". 

El grup d'arqueòlegs i els professionals de tecnologia submarina davant del vaixell extret (ARC Sieber)

Grans jaciments arqueològics a Suïssa i a l'Europa central

La canoa, que ha passat ja a formar part de la història suïssa, serà transportada amb cura en un entorn especialment dissenyat perquè pugui ser estudiada en profunditat. L'equip en crearà un model 3D que ajudarà a detallar informació essencial per aclarir el passat i la història d'aquest artefacte.

Els llacs de Suïssa i d'altres zones de l'Europa central tenen una gran riquesa arqueològica, ja que en aquelles èpoques les seves ribes estaven habitades per poblats palafítics. Totes les restes trobades en aquests espais formen part de la llista del Patrimoni Mundial de l'Organització de l'ONU per a la Ciència, Educació i Cultura (UNESCO).

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaSuïssa
Anar al contingut