Troben sang líquida en un poltre de fa 42.000 anys conservat al permagel de Sibèria

Els científics busquen alguna cèl·lula activa que permeti clonar aquest animal d'un espècie de cavall extingida
Troben sang líquida en un poltre de fa 42.000 anys conservat al permagel de Sibèria
Iakutsk

Troben sang líquida en un poltre de fa 42.000 anys conservat al permagel de Sibèria

Els científics busquen alguna cèl·lula activa que permeti clonar aquest animal d'un espècie de cavall extingida
Judith Casaprima Actualitzat
TEMA:
Ciència
Troben sang líquida en un poltre de fa 42.000 anys conservat al permagel de Sibèria

Poltre de 42.000 anys trobat al permagel de Sibèria (Michil Yakoklev Universitat Federal del Nordest, NEFU)

Científics coreans i de la Universitat Federal del Nord Est (NEFU) de Iakutsk, a Sibèria, treballen conjuntament per intentar clonar una espècie extingida de poltre, -equus lenensis-, conservat durant 42.000 anys al permagel de Iakutia.

La sang líquida extreta del poltre congelat trobat a Sibèria (Michil Yakoklev, Universitat Federal del Nordest, NEFU)

 

A la necròpsia de l'animal hi han trobat sang i orina líquides i uns òrgans extraordinàriament ben conservats dels quals ara cal veure si es pot aïllar alguna cèl·lula activa que permeti la clonació. L'equip de recerca que treballa des de fa 15 anys en el Centre Internacional de Paleontologia Molecular de la NEFU consideren que la troballa del poltre és la més ben conservada fins ara, però que és aviat per extreure'n conclusions de viabilitat.

"Actualment, hi ha una preparació de la mostra del material extret. Visualment, la preservació és única. Gairebé tots els òrgans interns es conserven anatòmicament, però els resultats dels estudis morfològics mostraran el grau de conservació de l'arquitectònica dels teixits i les cèl·lules en condicions de permagel. Cal entendre que l'estudi i l'avaluació de les estructures cel·lulars i dels teixits que preserven els animals antics del permagel són necessaris per al desenvolupament de tecnologies de criopreservació per a òrgans sencers."

 

L'agost passat, l'equip de Semyon Grogiriev va trobar el poltre (Michil Yakoklev, Universitat Federal del Nordest, NEFU)


Des que l'equip encapçalat pel paleontòleg i director del Museu del Mamut de Iakutsk, Semyon Grigoryev va trobar el cadàver del poltre l'agost passat a la depressió de Batagai, a Iakutia, les restes han estat sotmeses a diverses anàlisis.

"Les mostres de sang líquida van ser preses de vasos cardíacs: es va conservar en estat líquid durant 42.000 anys, gràcies a condicions d'enterrament favorables i permagel."

A més de tomografies i escàners, al setembre es van prendre mostres de llana, teixits tous i fluids biològics per part d'especialistes de la Clínica de l'Institut Mèdic, NEFU i de l'Institut de Física i Tecnologies.

La troballa torna a obrir expectatives en la comunitat científica.


Dues setmanes i 42.000 anys

Es calcula que l'animal tenia només dues setmanes quan va morir, possiblement atrapat en el fang de la conca d'un riu. El fang congelat ha ajudat a conservar l'animal durant milers d'anys sota la capa glaçada de la tundra siberiana. El cadàver momificat, de 98 centímetres, conserva la pell, el pèl i la llana intactes.

 

 

Conserva pèls i llana al morro i les peülles (Michil Yakoklev, Universitat Federal del Nordest, NEFU)

 

Els científics coreans del Sooam Biotech Research Foundation, que treballen conjuntament amb la NEFU, liderats pel professor Hwang Woo-Suk són considerats els més avançats del món en el camp de la clonació d'organismes vius, ja van anunciar la possibilitat d'una clonació del poltre.

 

Hwang Woo-suk, professor de l'institut coreà Sooam Biotech Research Foundation (Universitat Federal del Nord Est, NEFU)"

 

L'any 2013, Semyon Grigoriev ja va fer la troballa d'un mamut del que es va poder extreure sang líquida, però que no s'ha aconseguit clonar. En teoria, es podria clonar un animal ja extingit, com el mamut o ara el poltre, si es troba alguna cèl·lula activa que se'n pugui extreure material genètic. Com que l'espècie està extingida, aquest material s'hauria d'implantar en una espècie descendent, com ara l'elefant o el cavall.

 

Grigoriev amb el mamut trobat el 2013 (Universitat Federal del Nordest, NEFU)

 

ARXIVAT A:
Ciència Medi ambient