Troben restes humanes de fa 3.500 anys, les més antigues del Pirineu Occidental
Exploració i excavació preliminars de la Cova de l'Home Mort l'any 2017 (ACN)

Troben restes humanes de fa 3.500 anys, les més antigues del Pirineu Occidental

Ossos, eines i ceràmiques s'han localitzat a la cova de l'Home Mort, al Pallars Sobirà

RedaccióActualitzat

El Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya ha descobert les restes humanes més antigues mai trobades al Pirineu Occidental català. Es tracta dels ossos de més de set persones, des de nadons a nens i nenes d'entre sis i set anys, fins a joves i persones adultes. La troballa indica als arqueòlegs que la Cova de l'Home Mort de la Vall de Siarb, on s'hi han trobat fragments de pelvis, vèrtebres i clavícules, es feia servir fa 3.500 anys com a lloc d'enterrament.

Ermengol Gassiot, professor d'arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat que aquesta és una troballa "excepcional per l'elevada quantitat d'individus que s'han localitzat i amb perfils d'edat tan diferents".

L'arqueòleg Ermengol Gassiot a l'interior de la Cova de l'Home Mort (ACN)

 

Per a fer-ne les datacions s'han utilitzat dos individus diferents. Això ha permès saber a l'equip d'arqueologia que la Cova de l'Home Mort va funcionar com a cova mortuòria com a mínim durant més de 120 anys.

"Fins ara es tenia coneixement de presència humana al llarg dels darrers 10.000 anys en llocs com Aigüestortes, l'Estany de Sant Maurici i l'Alt Pirineu, però no coneixíem cap enterrament amb tan bon estat de conservació i amb restes humanes a tot el Pallars Sobirà" afirma Gassiot.

Aquest descobriment permetrà als equips d'investigació aprofundir en el coneixement sobre com era la vida al Pirineu a l'Edat del Bronze. A la Cova de l'Home Mort s'hi han trobat també materials arqueològics com ceràmiques i eines. La majoria d'aquests objectes daten de l'època de l'enterrament però algunes, comparant-les amb altres jaciments del Pirineu, podrien ser "d'ocupacions d'època neolítica, fa 6.000 anys", segons Gassot. Això, però, es podrà corroborar en posteriors campanyes d'exploració i excavació a la zona.

Restes d'un càntir trobat a l'interior de la cova (ACN)

 

La Cova de l'Home Mort

La cova és una petita cavitat càrstica a 1.170 metres d'altitud que va ser descoberta ara fa més de 10 anys per un geòleg jubilat véi de Soriguera. L'any 2008 es va fer una documentació arqueològica prèvia i el 2017 el Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya va realitzar un primer estudi en profunditat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Soriguera i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Restes d'un individu i d'una eina localitzades a l'interior de la Cova de l'Home Mort (ACN)

 

Un cop reconeguda la importància de la troballa, l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fontdevila, s'ha compromès a buscar finançament per seguir excavant i poder situar aquesta cova dins el mapa del patrimoni arqueològic i cultural del municipi.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut