Troben restes d'un dels últims lleopards que va viure a les muntanyes de Prades

Descobreixen ossos de fa 24.000 anys a la cova del Codó de Mont-ral, a l'Alt Camp

Un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha trobat restes d'un lleopard amb una antiguitat d'uns 24.000 anys. La descoberta s'ha fet durant una campanya d'excavacions a la cova del Codó de Mont-ral, a l'Alt Camp.

S'hi han trobat un húmer i un radi del lleopard en perfecte estat de conservació, la qual cosa fa pensar que en les pròximes campanyes apareixeran més restes de l'esquelet. Estaven molt ben conservats.

Es tracta d'un dels darrers exemplars de lleopard que van viure a les muntanyes de Prades. Sobre aquestes dates es va produir l'extinció de l'os de les cavernes i de la majoria dels grans carnívors que havien poblat la península Ibèrica durant el plistocè, com els lleons o les hienes.

Josep Maria Vergès Bosch, investigador de l'IPHES i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, explica que sospiten que l'"Homo sapiens" té a veure amb l'extinció d'aquests animals.

Pensen que eren grups d'homínids establerts a la costa que durant la primavera i l'estiu s'endinsaven a les muntanyes per caçar. El període correspon a l'última gran glaciació.
 


El que s'ha localitzat fins ara indica que en cap moment va tractar-se d'un assentament estable, sinó que s'hi feien estades puntuals, curtes, fins i tot d'una sola nit.

És probable que la cova fos utilitzada com a refugi on descansar i reparar les eines i els projectils malmesos durant el dia pels caçadors. Procedents de la plana, on tindrien els campaments, s'endinsaven a la zona de muntanya a la recerca de preses, explica Vergès.

Els lleopards també van feien servir la cova com a refugi, com demostra la presència de restes d'herbívors amb senyals d'haver estat consumits per un predador.

Vergés assegura que, ara per ara, no saben del cert si els humans van tenir res a veure amb l'extinció d'aquests carnívors:

"De fet, les restes del lleopard de la cova del Codó no mostren cap evidència de mort violenta, ni d'haver estat esquarterat o consumit pels humans, el que fa pensar en una mort natural mentre es trobava al seu cau."

Si la pandèmia ho permet, esperen reprendre les excavacions a la primavera.
 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut