Una de les tortugues aqüàtiques localitzades a les excavacions

Troben restes de tritons i tortugues de fa més de tres milions d'anys a Caldes de Malavella

Les excavacions també han posat al descobert esquelets d'altres amfibis, rèptils i peixos

Actualitzat

S'han descobert rèptils i peixos de fa 3,1 milions d'anys atrapats en un volcà del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella (Selva). Aquestes restes d'esquelets d'amfibis van ser trobats durant l'excavació, que va començar el 14 de setembre i que acaba aquest divendres.

També s'han localitzat gripaus, granotes i dues espècies de tritons, molt difícils de localitzar en el registre paleontològic, amb esquelets sencers i connexió anatòmica d'exemplars de totes les edats. Els tritons trobats són de dos tipus diferents: els ofegabous i el tritó palmat.

Un dels tritons localitzat a les excavacions (ACN)

Les restes de tortugues aquàtiques trobades senceres són de dos tipus; la "Mauremys leprosa" i la "Chelydropsis cf.pontica"; aquesta última, coneguda com tortuga caiman, és molt poc freqüent en el registre paleontològic i és "excepcional", ja que es considerava que a Europa s'havia extingit fa uns 3,5 milions d'anys.

La presència de granotes verdes i de dues formes de tritons constaten l'existència d'un medi aquàtic estable perquè es tracta d'espècies que no s'allunyen gaire de l'aigua durant l'any.

La resta d'exemplars localitzats componen, majoritàriament, esquelets complets i en connexió anatòmica. També s'han trobat, en colar el sediment, restes aïllades de vèrtebres i dents. En tots els casos es tracta de peixos d'aigua dolça i hi està àmpliament representada la família dels ciprínids.

Excavacions que s'estan duent a terme al Camp dels Ninots (ACN)

L'objectiu d'aquest any és excavar la Cala 9/10 de Can Argilera, que tan bons resultats ha donat en els últims anys. Ha estat la primera campanya que duu a terme amb el centre d'interpretació Espai Aquae obert, inaugurat l'agost del 2019.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut