Imatge de les troballes a la basílica gòtica de Sant Just i Pastor de Barcelona. (Foto: ACN)
Imatge de les troballes a la basílica gòtica de Sant Just i Pastor de Barcelona. (Foto: ACN)
Barcelona

Troben restes arqueològiques de la Barcelona romana a la basílica gòtica de Sant Just i Pastor

Restes de l'antiga Barcino han quedat al descobert. Els arqueòlegs han trobat sota la basílica gòtica de Sant Just i Pastor de Barcelona restes arqueològiques del segle I, de la fundació de la colònia romana de Barcino, i també del segle IV. L'Ajuntament de Barcelona i el rector de la basílica han destacat la importància d'unes troballes que confirmen que l'espai està dedicat al culte catòlic des del segle IV.

RedaccióActualitzat
La substitució d'una pavimentació de fusta corcada pels tèrmits ha deixat al descobert unes troballes excepcionals a la basílica gòtica de Sant Just i Pastor de Barcelona. Els treballs van revelar que el subsòl del centre de culte amagava un mur del segle I, l'època en la qual es va fundar l'antiga Barcino, una columna de granit i un mur del segle IV i una immensa ossera amb restes de ciutadans del 1714.

Les troballes arqueològiques evidencien l'existència d'un temple antic i el culte catòlic en aquest espai des del segle IV. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el rector de la basílica, mossèn Armand Puig, han destacat la importància de les restes. L'Ajuntament ha decidit elaborar un projecte arqueològic per seguir excavant i investigant a l'interior del temple.

El responsable d'intervencions arqueològiques del Servei d'Arqueologia de Barcelona, Josep Pujades, s'ha mostrat prudent a l'hora de dibuixar el passat que expliquen les restes trobades, encara que ha apuntat que possiblement el mur correspongui a un edifici administratiu o comercial situat molt a prop de l'antic fòrum romà de la colònia Barcino, on es concentrava tota l'activitat econòmica, comercial i administrativa de la ciutat.

Anar al contingut