En un de cada cinc parcs fumava algú dins l'àrea de joc (Pexels/Anthony)

Troben nicotina a 4 de cada 10 parcs infantils i entrades a escoles

Un estudi europeu, que inclou centres de Barcelona, també mostra la presència de burilles en gairebé un 60% dels parcs infantils i en un 75% dels accessos a les escoles

Sílvia MateuActualitzat

Un estudi demostra que la nicotina procedent del fum del tabac és en un 46% de les entrades d'escoles i en un 41% dels parcs infantils de diverses ciutats europees, entre elles Barcelona.

En un de cada cinc parcs infantils hi havia alguna persona fumant dins l'àrea de joc, tot i que la llei antitabac ho prohibeix, segons les dades de l'estudi, coordinat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona i finançat per la Unió Europea, que publica la revista Science of the Total Environment.

La presència de nicotina és més alta en els països amb polítiques de control de tabaquisme menys restrictives.

Els resultats també mostren que hi ha més persones fumant a les portes de les escoles de barris de nivell socioeconòmic més desafavorit que en les de barris de nivell socioeconòmic més alt (un 53% enfront del 32%).

L'estudi ha pres mostres a onze països: Bulgària, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal, Romania, Regne Unit i Espanya. Es van fer 220 mesuraments ambientals en escoles de primària i 220 en parcs infantils entre el 2017 i el 2018. En el cas d'Espanya, totes les mostres es van prendre a centres de Barcelona.

 

"Cal més control"

La investigadora principal de l'estudi de l'ASPB, María José López, ha alertat dels efectes nocius del fum ambiental del tabac sobre els infants, que hi són especialment vulnerables:

"L'evidència científica ha demostrat que aquest fum és una substància carcinògena, que té efectes adversos per a la salut dels nens i nenes, incloent-hi l'augment de risc de malalties respiratòries."

 

"Se segueix fumant" sense complir-se la llei, ha advertit López, que ho atribueix a les "lleis ambigües", i reclama que les polítiques restrictives amb el tabac "s'implementin i publicitin" i hi hagi un autèntic "control i vigilància".

Dins de les conclusions de l'estudi, la científica destaca que cal establir "perímetres clars" al voltant de les escoles de com a mínim entre 4 i 9 metres en què no es pugui fumar. La legislació de Nova York marca 30 metres.

 

Burilles

Una altra dada destacada és que es van trobar burilles en gairebé un 60% dels parcs infantils i en un 75% de les entrades a escoles.

Cal recordar que  les burilles també suposen un problema ambiental i de salut, ja que triguen molts anys a degradar-se, i en espais dedicats als més petits poden ser fàcilment ingerides.

 

A tres quartes parts de les escoles es troben burilles a l'entrada (Pixabay/Bernfried Schnell)

 

En el marc de l'estudi s'han analitzat també altres espais exteriors com les terrasses de bars i restaurants, i espais privats com les llars o els cotxes de persones fumadores.

Aquest treball de recerca forma part del projecte europeu TackSHS, que té com a objectius estudiar l'exposició al fum ambiental del tabac i a les emissions de les cigarretes electròniques, estimar la càrrega de malaltia atribuïble al tabaquisme passiu en la població europea, especialment en aquelles persones més vulnerables, i impulsar noves polítiques i intervencions que ajudin a reduir-ne l'impacte.

Els principals resultats s'han presentat a l'exposició "Projecte TackSHS: Hi ha fum del tabac en espais infantils a l'aire lliure?", dintre del cicle Art i Salut de l'ASPB.

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientDroguesTabac
Anar al contingut