Troben mort Unabomber, el terrorista solitari que va aterrir els EUA amb cartes bomba
Ted Kaczynski va fer anar de corcoll l'FBI durant dècades
Ted Kaczynski, més conegut com a Unabomber, ha mort aquest dissabte a la cel·la del centre penitenciari federal Butner, a Carolina del Nord. Condemnat a diverses cadenes perpètues, Kaczynski, de 81 anys, en feia 27 que estava tancat a presons de màxima seguretat.
Matemàtic, filòsof i científic, Ted Kaczynski va aterrir durant dècades la societat nord-americana amb l'enviament de cartes bomba. En va enviar 16 que van provocar tres víctimes mortals i una trentena de ferits.
La primera carta bomba la va enviar el maig de 1978 a un professor universitari de Northwestern. Un any després va col·locar una bomba en l'equipatge d'un vol d'American Airlines. La bomba no va esclatar per una errada en el mecanisme del temporitzador, però les autoritats van dir que l'explosiu tenia prou potència per "devastar l'avió".
Unabomber no va deixar d'enviar cartes bomba i posar explosius fins a la seva detenció, el 1996, gairebé vint anys després.
El van detenir en una cabana perduda enmig de les muntanyes de Montana. Vivia sense aigua corrent ni electricitat i s'alimentava dels animals que caçava.
En la detenció va tenir un paper clau el perfil del terrorista que l'FBI va elaborar a partir d'un manifest que Ted Kaczynski va enviar al diari The New York Times. Amb l'anàlisi del llenguatge i les expressions que Kaczynski feia servir es va poder acotar on podia viure i d'on era originari.
El cas d'Unabomber va fer anar de corcoll l'FBI durant dècades. Va ser l'Agència Federal d'Investigacions (FBI) qui el va batejar com a UNABOM (University and Airline Bomber) pels llocs on atemptava preferentment. Agents de la Unitat d'Anàlisi del Comportament de l'FBI van fer diversos perfils psicològics del sospitós, però van trigar molt a poder-lo localitzar.
Fins i tot van establir una línia telefònica directa amb el número 1-800-701-BOMB per facilitar que qualsevol persona que pogués tenir informació de la identitat del terrorista desconegut ho pogués comunicar de forma anònima. Es va oferir una recompensa d'un milió de dòlars per qualsevol pista que facilités la detenció d'Unabomber.
La feina en el cas d'Unabomber dels criminalistes de l'FBI John Douglas i James R. Fitzgerald ha estat recollida en l'exitosa sèrie de televisió "Manhunt: Unabomber", estrenada fa cinc anys a Netflix. A la mateixa plataforma es pot veure una sèrie documental sobre Ted Kaczynski.
- ARXIVAT A:
- TerrorismeEstats Units