Palma

Troben les restes del vaixell romà més ben conservat de les Balears, amb unes 2.000 àmfores

Sota el túmul d'àmfores es molt probable que també es conservin restes de la fusta de l'embarcació

RedaccióActualitzat

Els investigadors que aquest divendres han presentat les primeres anàlisis d'un vaixell mercant romà enfonsat en aigües de l'actual parc nacional de Cabrera entre els segles III i IV dC. ho consideren un descobriment "excepcional". Són les restes subaquàtiques d'aquestes característiques més ben conservades de les Balears i unes de les més ben conservades del Mediterrani occidental.

La troballa es va fer a primers de l'any passat d'una manera fortuïta. A l'octubre, tres arqueòlegs subaquàtics es van submergir per fer una inspecció i van trobar diverses àmfores de dos tipus diferents, unes més allargades i altres de globulars.

Això era indicatiu que una nau comercial, en aquest cas del del baix imperi romà, es va enfonsar fins a 70 metres de profunditat en una zona situada actualment en l'àrea del parc de Cabrera, on està prohibit bussejar i la pesca d'arrossegament.

Les restes presenten un túmul de planta ovalada d'uns 15 metres de llarg per 10 d'amplada, amb una càrrega d'entre 1.000 i 2.000 àmfores del nord d'Àfrica i el sud d'Hispània que s'utilitzaven per transportar garum, una salsa de peix molt apreciada durant l'antiguitat clàssica. Gairebé totes les àmfores estan alineades, com si encara estiguessin a la bodega del vaixell de fusta que les transportava, expliquen els arqueòlegs:

"Es conserva bona part del carregament col·locat en la posició original. Molt probablement, també es conservin restes de la fusta de l'embarcació sota el túmul d'àmfores".

Els científics han alertat que, tot i estar en una zona vedada a la pesca i el busseig i a 70 metres de profunditat, les restes "pateixen un risc elevat d'espoliació", per la qual cosa han instat les administracions a adoptar mesures de control i vigilància.

El vicepresident del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, responsable de Patrimoni, ha destacat que després de confirmar l'anàlisi inicial del valor de la troballa, cal "establir mecanismes per a la preservació d'aquest bé patrimonial i habilitar sistemes perquè aquesta riquesa cultural pugui arribar a la població".

Ha recordat que per a això serà molt rellevant culminar la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca, que ha posat en marxa la institució insular.

Els especialistes aposten per posar unes càmeres des de terra, ja que el jaciment és a prop de la costa de Cabrera. De fet, qui vulgui acostar-se al fons marí on hi ha el vaixell ha d'estar molt ben preparat. Els bussejadors professionals necessiten 3 hores d'immersió i fins a 20 parades per poder arribar a aquestes àmfores.

L'estudi de "Cabrera XIV", com s'ha anomenat l'últim dels naufragis d'època clàssica identificats en el fons marí protegit del parc balear, ha estat presentat aquest matí a Palma per membres de l'equip científic, que l'ha dut a terme amb finançament del Consell de Mallorca i el mateix parc nacional.

Anar al contingut